Acasă Rețete Delicioase Dulceață de trandafiri. Rețetă veche, de peste 100 de ani.

Dulceață de trandafiri. Rețetă veche, de peste 100 de ani.

0
Dulceață de trandafiri. Rețetă veche, de peste 100 de ani.

Rețeta de dulceață de trandafiri poate fi realizată din petalele oricărui trandafir, însă sunt de preferat trandafirii cu petale aromate, numiți și trandafiri pentru dulceață sau trandafiri de mai.

Pentru ca petalele de trandafir să ajungă o dulceaţă delicioasă trebuie parcurse mai multe etape. Reţeta după care se prepară această delicatesă este deţinută de Maria Ţuilă, în vârstă de 80 de ani, fiind aceeaşi ca în urmă cu peste 100 de ani, pentru că la fel făceau această dulceaţă şi mama, dar şi bunica ei. În Moldova există o tradiţie îndelungată în privinţa preparării dulceţii de trandafir.

În ciuda vârstei înaintate, Maria Ţuilă munceşte foarte mult la prepararea delicatesei. Aceasta ne destăinuie o parte din secretul reţetei din bătrâni. Cel mai important detaliu de reținut este că nu trebuie făcută dulceaţă din mai mult de un kilogram de petale de trandafir pentru ca aceasta să își păstreze savoarea şi proprietăţile.

Ingrediente

-100 flori de trandafiri
-1 kg zahăr tos
-750 ml apă
-2 lămâi mari

Mod de preparare

După ce culegi florile parfumate, trebuie să le speli la jet puternic de apă, le scuturi bine și le lași să se scurgă într-o strecurătoare. Apoi, apuci fiecare floare în parte, ținând cu vârfurile degetelor toate petalele în timp ce tai cu foarfeca partea albă de la baza petalelor.

Petalele curățate se pun într-o strecurătoare și se cern bine pentru a îndepărta polenul sau orice ar putea fi lipit de petale. Toate petalele se pun într-un castron și se freacă cu 2 linguri de zahăr și zeama de la o lămâie. Acestea vor deveni sticloase și vor începe să lase zeamă rozalie. Se freacă petalele până când acestea încep să se adune ghem.

Pregătim siropul din apă și zahăr într-o oală mare cu fund gros, antiaderent. Dacă aveți un vas de tuci, e perfect. Fierbe siropul la foc mare până când începe să facă balonașe. Dup această etapă, lași focul mai mic și aștepți să se lege siropul. Ca să afli dacă s-a legat, faci un test. Iei o picătură de sirop și o pui pe o farfurie rece. Dacă acesta stă ca o bobiță, fără să se împrăștie, atunci siropul s-a legat și e pregătit să primească petalele de trandafiri. Le adaugi pe acestea în vas împreună cu sucul pe care și l-au lăsat.

După câteva clocote adaugi zeama de la a doua lămâie și se amestecă bine. Siropul mai trebuie să fiarbă până se leagă suficient de bine pentru că după adăugarea petalelor vei observa că se va mai subția. Apoi faci din nou proba picăturii de sirop pe o farfurie rece. Dacă nu se împrăștie, trebuie să oprești focul pentru că dulceața este gata. Un alt detaliu important de care trebuie să ții cont este că în dulceață se amestecă doar cu lingura de lemn.

Dulceața se toarnă în borcane spălate și sterilizate. Gospodina Maria Ţuilă ne mai dezvăluie un secret ce ține de păstrarea dulceței. ” Interiorul capacelor se şterge cu alcool de cel puţin 40 de grade, acest lucru împiedică formarea mucegaiului, în cazul în care aveţi gradul de umiditate mai ridicat în pivniţă/cămară! Se infiletează capacul şi apoi se întoarce borcanul cu gura în jos, pe capac. Se învelesc borcanele cu pleduri groase şi se lasă să se răceasca acolo, după care le puteţi depozita în cămară.”, spune gospodina.

Sursă: a1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.