Dupa cum probabil ca stiti deja, atunci cand e vorba de castraveti, regula este: cu cat sunt mai mici, cu atat mai buni! Dupa ce am cumparat si ales castraveciorii, e bine sa ii lasam o zi intr-o solutie de apa rece si sare (o lingura de sare la un litru de apa), pentru a-si lasa depunerile si reziduurile si pentru a se mai inmuia.
A doua zi, facem saramura:
la o parte de otet alimentar de 9 grade acetice se pun 3 parti apa, iar la fiecare litru de amestec se pune: o lingura de sare mare, grunjoasa (nu folositi sare iodata!), o lingura cu de zahar si o lingura de miere.
Amestecul se fierbe, iar spre finalul fierberii se adauga mirodenii si condimente precum: boabe de piper, boabe de mustar, foi de dafin, morcov feliat, ceapa taiata fideluta, catei de usturoi taiati (3-4 catei la fiecare kilogram de castraveti), hrean taiat in fasii, marar etc.
Borcanele se pregatesc din timp:
se spala si se sterilizeaza, tinandu-le un pic la cuptor. Apoi se aseaza castraveciorii pana cand se umple borcanul.
Unele gospodine pun fiertura de saramura si otet atunci cand este fierbinte: in acest caz, trebuie sa turnati cu grija, sa nu ramana aer in borcan, iar pentru a evita spargerea borcanului sa il tineti pe o lama de cutit atunci cand turnati in el. Dupa ce ati umplut borcanul si l-ati capsat, intoarceti-l cu fundul in sus pentru cinci minute, pentru a steriliza si capacul.
Alte gospodine pun saramura peste castraveti dupa ce aceasta se mai raceste. In acest caz, borcanele capsate vor trebui bagate cateva minute la cuptor, pentru a se pasteuriza. (Asta numai in cazul in care folositi capace de tabla, nu celofan!)
Castraveciorii se pot mura si fara otet, sau cu mai putin otet, in functie de gusturile voastre, insa trebuie pastrata proportia de sare: o lingura mare de sare grunjoasa la fiecare litru de lichid!