Pentru ca salcamii sunt in floare in aceasta perioada, nu trebuie sa ratati ocazia de a va prepara aceasta minunatie de sirop de salcam, 100% natural, fara conservanti sau alte chimicale. Veti obtine un sirop parfumat, dulce, aromat pe care-l veti putea folosi pentru a prepara alte bauturi racoritoare (perfecte pentru zilele toride de vara) sau pentru a-l consuma ca atare, pentru proprietatile sale benefice asupra organismului.
Veti vedea cat de usoara este aceasta reteta de sirop de salcam si de cat de putine ingrediente veti avea nevioie pentru a-l prepara.
Ingrediente necesare pentru siropul de salcam:
- 2 kg de flori de salcam
- 2 kg de zahar
- 2,4 litri de apa
- Sucul de la 2 – 3 lamai
Mod de preparare:
Inainte de a trece la modul de preparare vreau sa va spun ca aceste cantitati pot fi modificate in functie de cantitatea de sirop pe care doriti sa o obtineti. O puteti injumatati sau o puteti dubla.
Culegeti flori de salcam, curatati-le de frunzulite si de acele codite mici si puneti-le intr-un bol cu apa. De regula, eu las cam 30-40 de minute florile in apa pentru ca astfel praful se va lasa la fundul vasului si le pot curata mai usor.
Daca aveti salcam cules dintr-o zona curata, fara poluare si praf, atunci nu este necesar sa lasati atat de mult florile in apa insa trebuie musai spalate.
Puneti la fiert 1.6 litri de apa si adaugati florile in apa – le fierbeti cam 10-15 minute dupa care le luati de pe foc si le lasati la racit cam 12 ore (vasul trebuie sa fie acoperit).
Dupa ce au trecut cele 12 ore, se pune restul de apa, la fiert, impreuna cu zaharul, pana cand acesta se topeste. Dupa ce s-a topit zaharul, mai lasati la foc mic 3-4 minute.
Ne intoarcem la florile de salcam – acestea sunt scoase din apa in care au fiert (folositi o strecuratoare) si stoarceti in mana florile scoase pentru a obtine toata aroma din acestea. Lichidul acesta se pune peste siropul de zahar.
Se adauga sucul de lamaie – puteti pune atat cat doriti ca acesta sa fie suficient de acrisor pentru gustul vostru. Totul se lasa la fiert, la foc mic, pana scade aproape jumatate.
Siropul fierbinte se pune in sticle de sticla, sterilizate si le lasati la racit, acoperite cu o patura – pot fi consumate in 30 de zile (tinute la loc rece).
Daca vreti sa le conservati pentru iarna, puneti sticlele cu sirop la fiert – cam 30 de minute.