Acasă Prăjituri Prajitura cu foi albe – o delicatese nu altceva. I se mai zice „Alba ca zăpada”

Prajitura cu foi albe – o delicatese nu altceva. I se mai zice „Alba ca zăpada”

0
Prajitura cu foi albe – o delicatese nu altceva. I se mai zice „Alba ca zăpada”

Asa este notata in carnetelul meu de retete si-o vad circuland si sub numele de prajitura Alba ca zapada. Foile albe sunt, de fapt, doar un pretext pt crema care le ”sustine”, iar amoniacul le face mai fragede pe zi ce trece.

Dupa framantarea foilor, este obligatoriu sa le lasati sa se odihneasca minimum 30 de minute.

Se pot umple cu o crema de vanilie, cu o crema de lamaie sau cu o crema caramel.
Se prepara un soi de budinca din lichid (doar lapte pt crema de vanilie, lapte + apa caramel pt crema caramel, lapte + zeama de lamaie pt crema cu lamaie) zahar si faina si cand amestecul s-a racit completse adauga lingura cu lingura, in untul batut spuma.

Ingrediente pt 3 foi (25x35cm): 80 g unt + 1 ou + 3 linguri de zahar+ 5 linguri de lapte (sa mai aveti vreo 3 linguri de lapte pregatite)+300g faina + 1 plic de amoniu pentru prajituri( cca 8g amoniac= o lingura de amoniac)

Mod de preparare:

  • – se freaca untul cu zaharul, se adauga oul, laptele, amoniacul si la sfarsit faina
    (puteti lucra in robotul de bucatarie, mie mi-au mai intrat 3-4 linguri de lapte, framantat la mana n-am mai adaugat niciodata lapte)
  • – se imparte aluatul in 3, se acopera cu folie de aluminiu si se lasa deoparte min 30 de minute
  • – se incinge cuptorul la 375F (sau temperatura ideala pt copt prajituri, a cuptorului vostru)
  • – foile se intind pe masa infainata sau direct pe hartia de pergament
  • – se coc 8-10 minute, foile trebuie sa ramana albe (daca vedeti o urma vaga de aluat rumenit pe marginea aluatului sunt chiar prea gata 🙂 )
  • – le puneti delicat pe un gratar si le lasati sa se raceasca
  • – se coc la fel si celelalte foi

Pentru crema: 800ml lapte + 5 linguri de faina (ori 2.5 linguri amidon) + 1 ou + 250g zahar+ 1 lingura esenta de vanilie+ 250g unt la temperatura camerei

  • – amidonul, zaharul, oul, vanilia si 100 ml lapte se amesteca bine intr-un bol, sa nu existe cocoloase
  • – 700ml lapte se pun pe foc la fiert
  • – cand incepe sa clocoteasca, il dati mai incet si adaugati amestecul cu amidon (daca e prea tare, turnati cate putin lapte din cratita in bol in asa fel incat sa fie curgator)
  • – amestecati incontinuu pana ce amestectul capata consistenta unei budinci (amidonul ii da o nuanta oarecum transparenta, nu opaca asa cum ar fi daca ati pune faina in loc de amidon)
  • – luati budinca de pe foc si lasati-o sa se raceasca complet, apoi adaugati-o incet peste untul batut spuma

Prajitura se asambleaza in tava in care au copt foile (acoperita cu folie de plastic). Foaie, crema, foaie, crema, foaie. Se acopera ultima foaie cu folie de plastic sau cu un prosop din hartie si se pun niste greutati peste ea (2-3 carti de exemplu). Se lasa la rece pana a 2-a zi cand se taie si se pudreaza cu zahar pudra.

De data aceasta am pus si coaja de lamaie si vanilie si zeama de la o lamaie si-a iesit o nebunie de crema.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.