Profiterolul este un desert delicios, originar din bucătăria franceză. Este compus din choux (un aluat special făcut din făină, apă, unt și ouă), umplut cu cremă și acoperit cu ciocolată topită. Aceste mici gogoșele moi și umplute cu cremă sunt adesea servite ca desert sau prăjitură în multe restaurante și patiserii.
Ele pot fi umplute cu diferite tipuri de cremă, cum ar fi cremă de vanilie, cremă de ciocolată sau cremă de frișcă. Profiterolul este apreciat pentru gustul său delicios și prezentarea sa atrăgătoare.
Ingrediente pentru aluat:
- 500 ml apă
- 200 g unt
- 500 g făină
- 8 ouă
Ingrediente pentru cremă:
- 200 g unt
- 1 linguriță pudră de cacao
- 1 cutie de lapte condensat
- optional: coaja rasa de lime
Mod de preparare:
1. Punem un vas cu apă la fiert. Adăugăm untul și amestecăm bine.
2. Treptat, adăugăm făina cernută și amestecăm până la omogenizare.
3. Treptat, adăugăm ouăle și amestecăm bine cu ajutorul unui mixer.
4. Turnăm aluatul într-o pungă de patiserie. Pe o tavă acoperită cu hârtie de copt, formăm biluțe din aluat.
5. Coacem la temperatura de 175 de grade până se rumenesc frumos.
6. Pentru cremă, batem untul cu ajutorul unui mixer. Adăugăm laptele condensat, pudra de cacao și amestecăm bine. După ce s-au răcit, umplem fursecurile cu cremă. La final, decorăm cu zahăr pudră.