Extraordinar de pufoasă, moale și aromată, prăjitura cu dulceaţă şi nuci este o delicatesă. Se poate folosi orice dulceață sau magiun acrișor. Este un desert minunat pe care îl puteţi savura alături de cei dragi!
INGREDIENTELE NECESARE:
Nota: stiu că mă veți intreba in comentarii, așa ca scriu aici, parharul are 250 ml.
– un pahar chefir/iaurt sau lapte acru (250 ml);
– un pahar dulceață + o lingură pentru ungerea suprafeței prăjiturii (250 ml);
– 2 ouă proaspete;
– 150-200 grame zahăr tos;
– 2 pahare făină (300 grame);
– o lingură bicarbonat sodiu (sau o linguriță bicarbonat sodiu + 2 lingurițe praf de copt);
– o lingură coniac (opțional);
– vanilie (opțional);
– o mână nuci (orice tip).
Pentru pudrarea suprafeței prăjiturii vom avea nevoie de:
– o linguriță scorțișoară;
– o lingură zahăr tos;
– o mână nuci (orice tip).
CUM SE PREPARĂ?
1. Se sparg ouăle într-un bol.
2. Se adaugă zahărul tos, se bate totul cu mixerul sau telul până se va obține o spumă densă.
3. Se adaugă dulceața, coniacul (datorită lui, prăjitura va fi mai zemoasă, mai sfărâmicioasă) și chefirul. Se mixează până se omogenizează.
4. Se cerne făina într-un bol separat, se adaugă bicarbonatul de sodiu și praful de copt (ca agent de afânare).
5. Treptat se adaugă făina în compoziția lichidă, omogenizându-o de fiecare dată cu telul.
6. La sfârșit se adaugă nucile, care se prăjesc înainte într-o tigaie uscată, timp de 10 minute, după care se mărunţesc.
7. Se toarnă aluatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu unt, răspândindu-l uniform.
8. Se coace timp de aproximativ 10-15 minute în cuptorul preîncălzit până la temperatura maximă. Apoi se reduce temperatura până la 180 de grade Celsius şi se coace încă 20-40 minute, în funcție de înălțimea ei.
9. Se scoate prăjitura din tavă şi se lasă la răcit.
10. Se unge suprafața cu o lingură de dulceață şi se presară cu zahăr pudră.
Pentru decorarea prăjiturii se poate folosi un amestec dintr-o lingură zahăr tos, o linguriță scorțișoară şi o mână de nuci mărunțite cu sucitorul. Nncile se usucă în prealabil timp de 10 minute, într-o tigaie uscată, şi se lasă să se răcească.
Poftă bună!