publicitate

Reteta aceasta am primit-o saptamana trecuta de la cea mai buna prietena a mea. Am incercat-o imediat. Am obtinut o prajitura delicioasa cu mascarpone si alune. In cateva minute a disparut de pe masa.

Ingrediente pentru blat:

  • 130 gr unt, 300 gr zahar
  • 3 oua, 120 ml lapte
  • 50 gr cacao, 2 linguri iaurt
  • Jumatate pliculet praf de copt, 140 gr faina
  • 1 plic budinca cu aroma de alune

Ingrediente pentru crema mascarpone:

  • 500 gr mascarpone, 200 ml smantana dulce pentru frisca
  • 1 plic intaritor de frisca, 50 gr zahar pudra
publicitate

Ingrediente pentru crema cu alune:

  • 200 ml smantana lichida, 80 gr ciocolata cu alune
  • 100 gr ciocolata menaj

In plus:

  • 200 ml smantana dulce pentru frisca
  • Lapte (pentru insiropat blatul)

Mod de preparare:

Pentru inceput vom prepara blatul. Amestecam intr-un bol faina, praful de copt, cacaoa si praful de budinca. Inr-un vas separat batem untul cu zaharul, apoi adaugam ouale si amestecam bine.

Adaugam jumatate din amestecul de faina si jumatate din cantitatea de lapte si amestecam. Adaugam apoi restul de faina si restul de lapte. La final, adaugam iaurtul.

Turnam aluatul obtinit intr-o tava rotunda (diametru 28 cm) tapetata cu hartie de copt. Bagam tava in cuptorul preincalzit la 180 grade si coacem blatul aproximativ 45 de minute. Putem face testul cu scobitoarea pentru a vedea daca este copt.

Lasam blatul sa se raceasca, apoi il scoatem din tava si il taiem in doua, pe orizontala.

Pentru a prepara crema de mascarpone batem smantana dulce cu intaritorul pana obtinem o frisca solida. Adaugam branza mascarpone si zaharul si amestecam usor (nu prea mult).

Acum putem prepara crema de alune si ciocolata. Incalzim smantana dulce (nu o lasam sa fiarba) si adaugam in ea cele doua tipuri de ciocolata rupte in bucatele. Amestecam bine pentru a se topi. Lasam crema sa se raceasca.

Insiropam primul blat cu lapte si turnam peste el jumatate din crema de mascarpone. Adaugam crema de ciocolata cu alune (mai pastram putina crema pentru decor) si restul de crema de mascarpone. La final, adaugam cel de-al doilea blat si il insiropam cu lapte. Punem prajitura la frigider pentru cateva ore.

Dupa cateva ore, scoatem prajitura din frigider si pregatim frisca. Batem smantana dulce cu mixerul pana obtinem o frisca ferma. Turnam frisca peste prajitura, apoi adaugam crema de alune si ciocolata care ne-a mai ramas.

Punem iarasi tortul la frigider pentru 3-4 ore. Ar fi bine sa-l lasam la frigider peste noapte. A doua zi il putem taia si servi impreuna cu cei dragi. Pofta buna si spor la gatit!

publicitate