Am găsit rețeta de prăjitura cu blat de cacao, cremă de griș și ganache de ciocolată în caietul surorii mele. Ea este o gospodină desăvârșită și face cele mai gustoase mâncăruri și cele mai bune prăjituri. Nu am stat deloc pe gânduri și am încercat imediat rețeta. Am obținut un desert irezistibil!
Ingrediente pentru blat:
- 7 albușuri, 5 gălbenușuri
- 10 linguri zahăr, 4 linguri făină
- 3 linguri cacao, 6 linguri apă la temperatura camerei
- 1 linguriță praf de copt
Ingrediente pentru umplutură:
- 1 litru lapte, 180 gr griș
- 250 gr unt, 250 gr zahăr pudră
- 4 plicuri zahăr vanilat, 2 gălbenușuri
Ingrediente pentru ganache:
- 250 gr ciocolată cu lapte
- 200 ml smântână dulce pentru frișcă
- 1 linguriță unt
Mod de preparare:
Mai întâi pregătim blatul și începem prin a bate albușurile cu mixerul la viteză maximă. Adăugăm treptat zahărul și amestecăm până obținem o spumă tare și lucioasă. Continuăm să adăugăm gălbenușurile, unul câte unul, și amestecăm cu mixerul la viteză minimă.
Adăugăm treptat făina amestecată cu praf de copt și cacao. La final, adăugăm 6 linguri de apă la temperatura camerei. Turnăm aluatul obținut într-o tavă dreptunghiulară (a mea are 23 x 32 cm) tapetată cu hârtie de copt. Coacem aluatul timp de aproximativ 25 de minute în cuptorul preîncălzit la 180 grade.
Pentru a pregăti umplutura, adăugăm zahărul vanilat în lapte și așteptăm să fiarbă. Când laptele începe să fiarbă adăugăm grișul și îl gătim timp de 10 minute. Îl luăm apoi de pe foc și-l lăsăm să se răcească.
Batem untul cu zahărul pudră, apoi adăugăm gălbenușurile de ou și amestecăm pentru a combina ingredientele. Adăugăm 2-3 linguri de griș, amestecăm cu mixerul la viteză maximă, apoi adăugăm restul de griș.
Întindem umplutura peste blatul copt și răcit.
Pentru a pregăti ganache-ul, încălzim smântâna dulce la foc mic, dar nu o lăsăm să fiarbă. Turnăm smântâna fierbinte peste unt și ciocolata ruptă în bucățele. Amestecăm până se topesc ingredientele și se combină.
Lăsăm ganache-ul de ciocolată să se răcească puțin, astfel încât să nu curgă atunci când îl întindem peste prăjitură. După ce ganache-ul s-a mai întărit puțin, îl întindem peste crema de griș.
Punem prăjitura la frigider peste noapte. A doua zi o putem tăia și servi. Poftă bună și spor la gătit!