Ingrediente necesare pentru a prepara această rețetă:
Pentru pandispan:
- 6 ouă
- 6 linguri de făină
- 6 linguri de zahăr
- 4 linguri de mac
Pentru crema fiartă:
- 400 ml lapte
- 2 gălbenuşuri de ou
- 100 g zahăr pudră
- 250 g unt
- 1 lingură de făină
- 1 lingură amidon de porumb
- 10 g zahăr vanilat
Pentru jeleul de căpşuni:
- 500 g căpşune
- 15 g gelatină
- 4 linguri de zahăr
Sirop de zahăr pentru pandispan:
- 100 g zahăr
- 150 ml apă
Pentru crema din albuşuri de ou:
- 240 g de zahăr
- 4 gălbenuşuri de ou
- sare de lămâie
- 10 g zahăr vanilat
- 80 g apă.
Pregătim aluatul pentru pandispan.
- Pentru început, separăm albuşurile de gălbenuşuri.
- Batem albuşul cu zahăr.
- În albuşurile bătute, adăugăm câte un gălbenuş de ou și amestecăm.
- Cernem făina în aluat şi amestecăm.
- Pentru tort vom avea nevoie de blaturi diferite, de aceea luăm 2 forme şi le acoperim cu hârtie de copt.
- Într-una din forme, turnăm uniform o treime din cantitatea de aluat.
- În aluatul rămas adăugăm mac şi amestecăm.
- Aluatul cu mac obținut îl turnăm în a 2-a formă.
- Se coc la temperatura de 180 grade, primul blat aproximativ 15 minute, al doilea 30-35 minute.
Pregătim umplutura.
- Turnăm apă peste gelatină şi o lăsăm la umflat.
Pentru cremă.
- Turnăm într-o oală laptele, adăugăm zahărul vanilat și punem amestecul pe foc.
- Până se încălzeşte laptele, într-un alt bol, adăugăm zahărul pudră, făina şi amidonul de porumb.
- Amestecăm bine, pe urmă adăugăm gălbenuşul.
- Când a fiert laptele, îl turnăm în cantităţi mici în oală şi amestecăm bine până se omogenizează.
- Adăugăm laptele rămas, şi punem amestecul la foc mic.
- Fierbem crema până devine când a devenit densă.
- Crema pregătită, o scoatem de pe foc şi o lăsăm să se răcească.
- Între timp, blaturile sunt gata.
- Le scoatem din formă şi le răcim pe grill.
Pregătim jeleul de căpşuni.
- Alegem 9 căpşuni frumoase pentru decor.
- Căpşunele rămase le mărunţim împreună cu zahărul, în blender.
- Topim gelatina, pregătită anterior, la foc mic.
- Adăugăm gelatina topită în amestecul de căpşuni.
- Pregătim 2 forme pentru a turna jeleul de căpşuni.
- Turnăm jeleul de căpşuni în cele 2 forme, şi le punem la frigider.
Pregătim siropul de zahăr.
- Turnăm cantităţi egale de zahăr şi apă, pe urmă le fierbem la foc mic.
- Batem untul la temperatura camerei. Apoi, în cantităţi mici, adăugăm siropul răcit, continuând să mixăm.
- Crema este gata, acum vom pregăti blaturile.
- Tăiem partea de sus, pentru a obţine o suprafaţă mai dreaptă.
- Blatul cu mac îl împărţim în 2 părţi egale.
- Primul strat va fi blatul de mac, tapetat cu sirop de zahăr. Adăugăm un sfert din cantitatea de cremă fiartă, pe deasupra atent adăugăm jeleul de căpşuni. Pe jeleu punem încă un strat de cremă fiartă.
- Urmează blatul alb (la fel, tapetat cu sirop de zahăr şi cremă fiartă), apoi jeleul de căpşuni şi iarăşi un strat de cremă fiartă.
- Îl acoperim cu o folie alimentară şi se pune la frigider peste noapte.
Pentru decor: Cremă din albuş de ou.
- În zahăr adăugăm apă şi sare de lămâie.
- Fierbem siropul de zahăr la foc mic.
- Între timp pregătim albuşurile.
- Când siropul atinge 120 grade, îl scoatem de pe foc şi îl adăugăm peste albuşuri.
- Batem crema aproximativ 10-15 minute, până menţină bine forma.
- Punem crema într-o pungă de patiserie şi înfrumuseţăm tortul.
- Decorăm tortul după preferinţele dvs.
- Nu uităm de căpşunele pe care le-am lăsat la început pentru decor.
Să aveți poftă!
Articol nou scris de Maria: Supa de legume cu care am slăbit 10 kilograme – rețetă