Tortul făcut în tigaie care i-a cucerit pe toți acasă! Am devorat acest tort intr-o singura zi!
Unul dintre torturile mele preferate. Iese moale, suculent și foarte bogat la gust. Și nu e nevoie să te folosesti de un cuptor deoarece blaturile se gatesc la tigaie!
Volumul cănii mele este de 330 ml.
Ingrediente pentru blaturi:
- Ouă – 3 buc.
- Zahăr – jumătate de cană.
- Sare – 1/4 linguriță.
- Kefir – o cană.
- praf de copt – 1 linguriță cu un vârf mic
- Făină – o cană
- Cacao – 4 linguri.
- Ulei – 4 linguri.
Cremă:
- Crema de branza – 500 g.
- Lapte condensat fiert – o conservă
Nu poate fi mai simplu! Bateți brânza și laptele condensat fiert cu un blender până se obține o consistență netedă. Dacă brânza este prea uscată… adăugați cu încredere 2 linguri smântână – și asta iese gustoasă. In loc de crema de branza, puteti folosi si branza de vaci cu 9% grasime.
Glazură:
- Zahăr – 4 linguri.
- Cacao – 3 linguri.
- Smântână lichida – 3 linguri
- Unt moale – 50 g.
Glazura poate fi inlocuita si cu ciocolata topită.
Preparare:
Blaturile de tort: bate ouăle, zahărul și sarea cu un mixer până când se obține o compozitie albă.
Amestecați praful de copt în kefir și turnați imediat în amestecul bătut (Atenție! Praful de copt (sau bicarbonat daca folositi) reacționează și crește rapid în volum), apoi turnați uleiul și amestecați cu un mixer la viteză mică.
Cerneți făina și cacao în amestecul subțire… amestecați până la omogenizare. Împărțiți aluatul rezultat în 3 părți egale, le torn în căni – foarte convenabil.Ungeți o tigaie preîncălzită cu ulei folosind o pensulă și turnați o porție de aluat, se întinde bine pe fund.
Acoperiți cu un capac și coaceți timp de 8-10 minute la foc mic. Foarte important: când se formeaza condensul sub capac… ștergeți-l cu un prosop.
Nu este necesar să întoarceți blaturile de tort dar o puteti face, daca doriti!
Verificați daca sunt gata cu o scobitoare. Blaturile de tort ies foarte frumoase, poroase și gustoase în sine. Răciți pe un grătar.
Glazură: amestecați zahărul, cacao și smântâna până se omogenizează. Puneți pe foc și, amestecând, aduceți la fierbere, fierbeți timp de 20-30 de secunde. Se îndepărtează de pe foc și se adaugă untul bătut, se amestecă până se dizolvă complet. Iese o glazură netedă, lucioasă și foarte gustoasă.
Folosind o formă, tăiați marginile. Resturile vor fi necesare pentru decorare. Diametrul formei este de 20 cm.
Asamblarea tortului: puneți forma, așezați un blat de tort pe fund și puneți jumătate din cantitatea totală de cremă, apoi din nou stratul de tort, cremă.
Puneti al treilea strat superior de tort: partea din spate are o suprafață mai netedă. Turnați cu glazură (lăsați 2 linguri, apoi decorați marginile tortului) și puneți tortul în frigider timp de 2-3 ore pentru ca glazura să se solidifice.
După ce ați scos tortul din formă, ungeți marginile, presărați cu resturi maruntite și lăsați să stea timp de 5-6 ore, eu mereu las peste noapte.
Pofta buna!