Acasă Desert Rețetă de cozonac cu nucă și rahat – Cea mai clasica reteta adorata de fiecare iubitor de dulce

Rețetă de cozonac cu nucă și rahat – Cea mai clasica reteta adorata de fiecare iubitor de dulce

0
Rețetă de cozonac cu nucă și rahat – Cea mai clasica reteta adorata de fiecare iubitor de dulce

Aceasta este o reteta ca la mama acasa. Cu totii dorim sa avem de sarbatori pe masa un cozonac bine crescut. Eu o sa impart cu voi acum reteta mea de cozonac perfect si pufos cu nuca si rahat. Ingredientele de mai jos sunt penru 2 cozonaci.

Ingrediente pentru aluat:

  • 1 kg faina
  • 250 g zahar
  • 50 g drojdie
  • 500 ml lapte (cald)
  • 5 galbenusuri
  • un praf de sare
  • coaja de lamaie sau portocala
  • esenta de vanilie
  • 150 ml margarina
  • 50 ml ulei

Ingrediente pentru umplutura:

  • 200 g rahat
  • 200 g nuca
  • 2 linguri cacao
  • 150 g stafide
  • 2-3 linguri zahar pudra

Mod de preparare aluat:

Vom incepe cu prepararea bazei de aluat (maiaua).

Intr-un bol vom amesteca drojdia farmitata, o lingura de faina, putin zahar si putin lapte (3-4 linguri). Vom amesteca ingredientele pana va rezulta o pasta. Aceasta pasta o vom lasa la crescut, la loc cald timp de 20 de minute pentru a se mari volumul acesteia.

Intr-un alt bol vom amesteca laptele cald cu zaharul pana cand acesta se topeste. Intr-un alt vas vom mixa galbenusurile (la temperatura camerei) cu un praf de sare, spuma.

Intr-un bol vom aseza faina. In mijlocul acesteia vom face o gaura pentru a adauga maiaua. Peste aceasta adaugam galbenusurile cu putin lapte si coaja de lamaie. Vom incepe sa framantam. Treptata vom adauga peste tot laptele amestecat cu zahar pana il terminam. Compozitia va capata textura necesara pentru aluat. Mai adaugam si esenta si continuam sa il framantam bine. Eu personal il bat din cand in cand, deoarece asta este secretul pentru un cozonac pufos. Cand acesta este gata il vom lasa undeva la crescut pentru o ora. Dupa ce a crescut vom imparti aluatul in 2 parti egale.

Mod de preparare umplutura:

Intr-un bol vom amesteca nuca macinata deja cu cacaoa. Separat batem albusurile cu zaharul pana cand acestea devin spuma. Peste acestea adaugam nuca macinata amestecata cu cacao. Amestecam bine si adaugam si stafidele si rahatul. Compozitia rezultata o vom imparti in doua parti egale pentru doi cozonaci.

Mod de preparare cozonac:

Vom incepe cu ungerea mesei de lucru cu putin ulei. Peste acesta vom incepe sa impletim cozonacii si sa ii umplem cu  umplutura. Din cele doua parti for iesi 2 cozonaci impletiti.

Intre timp vom pregati tavile pe care le vom unge tot cu ulei. Vom aseza cozonacii in ele si ii vom mai lasa timp de 30 de minute la crescut.

Dupa ce acestia au crescut considerabil vom bate un galbenus de ou si ii vom unge pe fiecare in parte. Deasupra lor vom presara zahar.

Intre timp vom preincalzi cuptorul la 170 g. Vom adauga tavile in el si vom lasa cozonacii la copt timp de o ora. Atentie! Nu vom deschide usa cuptorului 30 de minute. In caz contrar acestia se vor lasa.

Cozonacii sunt gata! Pofta buna!

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.