Prajitură cu ciocolată alba și capșuni – o adevarată artă! Așa prăjituri să tot gătim
Ingrediente pentru blat:
- 9 ouă
- 9 linguri zahar
- 3 linguri de zeama de lamaie
- 75 grame de unt
- 8 linguri făină
Ingrediente pentru crema:
- 900 ml frișcă
- 150 grame zahăr pudră
- Ciocolata albă 300 grame
- Frișcă fierbinte 150 ml.
- 1 esență de vanilie
- 600 grame mascarpone
- Gelatina 18 grame
Ingrediente pentru jeleul de capsuni:
- Capsuni congelate 600 grame
- Zahar 150 grame
- Apa 150 ml
- Coaja unei lamaie si zeama acesteia
- Gelatina 18 grame
Cum preparam aceasta prajitura?
Pentru inceput luati un bol de dimensiuni medii, adaugati ouale si zaharul si mixati cu telul timp de 5 minute pana ce observati ca zaharul s-a dizolvat total. Apoi, puneti si sucul de lamaie, untul topit si mai mixati din nou pentru omogenizare timp de 1 minut.
Adaugati faina si bateti cu telul energic pentru a nu ramane cocoloase. Acum puteti sa tapetati tava cu hartie de copt si sa adaugati compozitia si nivelati frumos. Lasati totul la cuptor pentru aproximativ 20 de minute la 180 de grade.
Dupa ce s-a copt, lasati la racit si abia apoi taiati in jumatate blatul pentru a obtine 2 parti egale.Acum este momentul sa va apucati de crema. Bateti frisca si zaharul cu mixerul pana ce observati ca are consistenta dorita.
Separat adaugati ciocolata peste frisca fierbinte si amestecati pana ce ciocolata s-a topit, apoi adaugati esenta de vanilie,mascarpone si mixati in continuare. La final adaugati gelatina hidratata peste ingrediente si mai mixati timp de 1 minut.
Acum turnati frisca peste crema de ciocolata si amestecati pana ce se incorporeaza bine compozitia. Folositi tot mixerul si de aceasta data pentru o eficienta maxima. Puneti un sfert din crema peste blaturile separate, intindeti uniform si lasati la congelator pentru 10 minute.
Intre timp faceti jeleul de capsuni. Puneti toate capsunile intr-un bol, turnati deasupra zaharul, apa, coaja de lamaie si evident sucul acesteia si amestecati energic pentru a se intrepatrunde aromele. Lasati totul la fiert pentru 10 minute si amestecati continuu. Apoi luati de pe foc,treceti compozitia printr-o sita si amestecati-o cu gelatina hidratata.
Puneti apoi siropul rezultat la racit timp de 5 minute si pe urma puteti scoate blaturile de la congelator. Adaugati o treime din jeleul rezultat peste blat si apoi lasati iarasi totul la la congelator pentru inca 5 minute. Suprapuneti blaturile unul peste celalalt si puneti jumatate din cantitatea de jeleu ramasa – congelator pentru 5 minute – peste jeleu puneti toata crema de ciocolata alba si puneti pentru 10 minute la congelator.
In final, scoateti prajitura din congelator, turnam jeleul ramas deasupra si lasati acum la frigider pentru 3 ore. Decorati cu capsuni/zmeura sau alte fructe si ciocolata alba/neagra, sau dupa imaginatia dumneavoastra. Puneti-va creativitatea in practica si nu uitati ca acest gust desavarsit al prajiturii merita sa fie impartit cu prietenii.
Chiar daca procedura in sine este relativ simpla trebuie doar sa aveti rabdare sa o lasati la congelator pana ce crema capata consistenta dorita. Asadar atentie pofticiosi, dar cu siguranta gustul va va convinge ca merita sa asteptati. Pofta buna.