Prajitura Tosca este un desert pe care il vedem, adesea, si in cofetarii dar trebuie sa stiti ca este foarte usor si rapid de facut chiar si acasa. Cu siguranta deja aveti ingredientele prin bucatarie iar ca sa o pregatiti aveti nevoie de 45 de minute libere.
Rezultatul va fi unul delicios, cremo si foarte gustos. Daca vi se pare prea dulce puteti scadea cantitatea de zahar sau puteti inlocui zaharul cu un indulcitor, in cazul in care vreti sa pregatiti prajitura pentru cineva care sufera de diabet.
Hai sa vedem care sunt ingredientele de care avem nevoie si care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmati pentru prepararea prajiturii. Toate aceste ingrediente sunt suficiente pentru 20 de portii de prajitura Tosca. Daca aveti mai multi musafiri puteti dubla cantitatile. Iar daca vreti sa faceti mai putin, le puteti reduce la jumatate.
Ingrediente necesare pentru blat:
- 8 albusuri
- 200 gr de zahar pudra
- 100 gr mac, 6 linguri de fulgi de nuca de cocos
- 1 praf de copt, 1 plic de zahar vanilat
- Un praf de sare
- 5-6 linguri de faina
Pentru crema aveti nevoie de:
- 8 galbenusuri
- 150 gr zahar
- 700 ml lapte
- 6 linguri de amidon de porumb
- 50 gr unt
- 200 ml smantana pentru frisca + esenta de vanilie
Pentru decor aveti nevoie de:
- 300 gr de ciocolata cu lapte (sau neagra) + 50 ml de smantana pentru frisca
- 250-300 gr de biscuiti
- 250 ml de cafea (poate fi inlocuita cu lapte)
Mod de preparare:
Pentru inceput vom pregati crema deoarece are nevoie de mai mult timp de racire. Intr-un bol se amesteca galbenusurile cu zaharul + amidonul si 100 ml de lapte. Restul de lapte se pune la fiert iar cand incepe sa dea in clocot, se reduce focul si se adauga compozitia de galbenusuri, amestecand continuu pentru a nu se prinde de fundul cratitei.
Cand crema s-a ingrosat se ia de pe foc, se adauga esenta de vanilie si untul – se amesteca pana la omogenizare si se lasa la racit. Este important sa acoperiti cratita cu o folie de plastic pentru a nu se forma crusta. Cand crema este complet rece, se bate foarte bine frisca si mai apoi se incorporeaza in crema de vanilie.
Blat – albusurile se bat spuma cu un praf de sare si zaharul, pe care-l adaugam treptat. Cand albusurile au devenit spuma ferma, se adauga macul, nuca de cocos, faina cernuta si se amesteca cu o spatula, usor, pentru a nu se lasa bezeaua. Compozitia se toarna intr-o tava de copt de 25×35 cm si se coace 15 minute la 180 grade. Inainte sa scoateti blatul din cuptor, se verifica cu scobitoarea. Acesta se lasa deoparte pana se raceste complet.
Trecem la ultima etapa, de montare a prajiturii. Peste blatul rece se adauga crema de vanilie + biscuitii insiropati in cafea sau lapte + glazura de ciocolata. Totul se da la frigider pentru 6-8 ore sau cel mai bine, peste noapte. Cand este complet rece, se taie si se serveste.
Prietenii noștri de la Retet Rapide și Delicioase care nu se supăra niciodată când le mai imprumutăm rețete, au facut un video foarte bun în care au explicat pe larg cum se face prăitura Tosca pe care vă recomand să-l urmăriți dacă vă este mai ușor să urmăriți o rețeta video decât una scrisă.
Pofta buna!