Reteta: 1 kg de flori de papadie se pun in 0,5 litri de apa plata fierbinte si se aduc pana la punctul de fierbere. Se lasa pe foc mic doua minute. Apoi se stinge flacara, se lasa vasul acoperit 20 de minute, si se strecoara lichidul presand florile cat mai bine. Fiertura se amesteca cu 1 kg de zahar si se fierbe din nou 5 minute.
Se adauga 5 lamai de marime mica, taiate marunt, cu coaja cu tot, si se fierbe inca 5 minute, amestecand permanent. Se ia de pe foc, se lasa sa stea 30 de minute in vas acoperit, apoi se adauga 250-300 ml apa plata si se fierbe inca un minut.
Mod de administrare: Se ia cu 30 de minute inainte de masa, copiii pana la 3 ani – 1/2 lingurita de doua ori pe zi; copiii intre 3 si 15 ani – cate o lingurita de trei ori pe zi; adultii – cate o lingura de trei ori pe zi.
Recomandari: se foloseste pentru tratarea inflamatiilor gatului, bronsite, afectiuni pulmonare, raceli, reumatism, tuberculoza, guta, boli ale aparatului locomotor. Extern: se aplica si sub forma de comprese, pe articulatiile bolnave.
Dulceata de rostopasca
Reteta: 2 pahare de planta cu flori se spala in apa plata rece, vreme de 30 minute. Se taie apoi marunt si se fierb intr-un litru de apa plata, pe foc mic, 10 minute. Se strecoara de doua ori, se amesteca cu 1 kg de zahar si se fierb inca 15 minute.
Se adauga trei lamai taiate marunt, cu tot cu coaja, si se mai fierb 5 minute. Se ia vasul de pe foc, se lasa 20 de minute, iar se aduce pana la punctul de fierbere, apoi se adauga 100 ml apa plata.
Mod de administrare: Se ia cate o lingurita de miere cu ceai de plante, de doua ori pe zi, timp de doua luni.
Recomandari: tromboflebita, varice, tumori diverse, nisip la ficat si rinichi. Extern: se foloseste sub forma de comprese, in tratarea dermatozelor.
Miere din flori salbatice
Reteta: 100 g menta, 100 g sovarf, 100 g melisa, o lingurita de rostopasca, 100 g flori de paducel. Amestecul se tine in apa rece 30 de minute. Se scutura bine, se taie marunt si se amesteca cu 1 litru de apa. Se aduce pana la punctul de fierbere si se tine pe foc mic 30 de minute.
Se strecoara prin tifon, se amesteca cu 1 kg de zahar si cu 1 kg de lamai taiate marunt, cu tot cu coaja, apoi se fierbe inca 15 minute. Se ia de pe foc, se lasa 30 de minute, se adauga inca 50 ml apa plata si se mai da o data in clocot.
Mod de administrare: copiii iau cate o lingurita cu un pahar de apa calduta, de 3-5 ori pe zi, iar adultii cate o lingura, cu un pahar de apa calduta, de 3-5 ori pe zi.
Recomandari: ajuta in caz de dureri la inima, depresii, insomnii, surescitare, epilepsie si dureri de cap. Extern: in caz de dermatoze, se aplica comprese.
Dulceata de musetel
Un kg de flori proaspete se fierb timp de 15 minute intr-un litru de apa. Se strecoara, iar lichidul ramas se amesteca cu un kilogram de zahar si o lamaie mare, taiata marunt, cu coaja cu tot, dar fara seminte. Se fierbe pe foc mic, vreme de 15 minute. Se adauga 100 ml apa plata si se fierbe inca un minut.
Mod de administrare: Se iau 3 linguri de miere pe zi, cu ceai de diverse plante (adultii), si 3 lingurite copiii.
Recomandari: depunere de saruri in articulatii, reumatism, boli ginecologice, raceli. Extern: se foloseste si pentru comprese, in tratarea ranilor, arsurilor si ulcerelor de gamba.
Dulceata de patrunjel
Din frunze: 1 kg de frunze de patrunjel se spala bine, se fierb intr-un litru de apa timp de 5-8 minute. Dupa strecurare se adauga 1 kilogram de zahar si 5-6 lamai taiate marunt. Se fierb inca 6-8 minute, se adauga 250 ml apa plata si se mai fierb un minut.
Din radacini: radacinile spalate bine cu o perie se taie rondele de 0,5 cm. Un kilogram de rondele se fierb in 0,5 litri apa plata, 30 de minute, pe un foc slab. * Se taie rondele si 0,5 kg lamai cu coaja, se introduc in vas cu patrunjelul si se fierb inca 30 de minute. Se adauga 250 ml apa plata si mai fierb cinci minute.
Recomandari: se administreaza 3-4 linguri de miere, diluate in diverse ceaiuri de plante, in cazuri de boli ginecologice, prostatita, dureri de ficat si de rinichi. Intareste sistemul imunitar si cardiovascular.
Dulceata de morcovi
1 kg de morcov se taie rondele, se fierbe in 0,7 litri apa plata, 15 minute. Amestecam cu 1 kg zahar si 1 kg lamai cu coaja taiate marunt.
Se fierb inca 15 minute, amestecand din cand in cand, apoi se adauga 200 ml plata si se mai fierb 5-7 minute.
Recomandari: se foloseste in cazuri de epilepsie, anemie, dermatoze, cate o lingura de dulceata luata cu ceaiuri din plante. Se poate bea si sub forma de sirop, diluat cu apa.
Dulceaţa de petale de narcise
Într-un borcan se pune o peliculă de un deget cu miere de mai. Se pun petale proaspete de narcise, în strat subţire, apoi se pune un strat de miere cât să le acopere complet, iarăşi un strat subţire de flori ş.a.m.d.
Deasupra, aproape de gura borcanului, se pune un strat de miere cu o grosime de două degete. Se închide borcanul şi se lasă timp de două luni la rece, după care se poate consuma.
Recomandari:
– Tuse. Se iau 2-3 linguriţe pe zi de dulceaţă de petale de narcisă contra tusei iritative. Contra tusei spastice, se bea ceai cald de petale de narcisă, în amestec cu frunze de mesteacăn (în părţi egale).
– Astm. Se face o cură de ceai de narcisă, iarbă de cimbrişor şi frunze de mentă în părţi egale. Cura durează minimum trei luni pe an. Ceaiul se prepară după metoda descrisă la păducel şi se bea cald, îndulcit cu miere.
– Tahicardie, nevroza cardiacă. Se bea zilnic un litru de ceai de petale de narcisă şi flori de păducel în părţi egale, preparat după metoda descrisă la păducel. Se fac cure de lungă durată.
– Stări de nervozitate, de anxietate. Se bea ceai de petale de narcisă, o cană de trei ori pe zi, în cure de minimum două săptămâni.
– Coşmaruri. Cu o oră înainte de culcare se bea o cană de ceai de petale de narcisă, în care s-a adăugat jumătate de linguriţă de pulbere de talpa-gâştei. La copii, se recomandă administrarea a 2-3 linguriţe de dulceaţă de narcise.