publicitate

Conform unui nou studiu științific, ghimbirul conține un compus înțepător care este de 10.000 de ori mai eficient decât chimioterapia convențională în distrugerea celulelor stem canceroase, aflate la baza tumorilor maligne.

Studiul este publicat în PLoS și susține că o componenta 6-shogaol este superioară chimioterapiei convenționale, în distrugerea cauzei de bază a cancerului de sân, anume celulele stem canceroase.

Aceste celule stem canceroase se află la originea unei game largi de tipuri de cancer, nu doar a cancerului de sân.

publicitate

Uneori, sunt denumite „celule-mamă”, întrucât sunt responsabile de producerea diferitelor tipuri de celule „fiice”, care alcătuiesc colonia tumorală.

Deși celulele stem canceroase reprezintă numai 0,2-1% din celulele unei tumori, acestea au capacitatea de a se autoregenera, sunt capabile de diferențiere continuă și sunt rezistente la agenți chimioterapici convenționali.

De asemenea, sunt tumorigene: se pot diviza și pot crea noi colonii tumorale.

Așadar, aceste celule stem canceroase trebuie distruse pentru a trata cu adevărat cancerul.

Noul studiu, intitulat „6-Shogaol inhibă celulele cancerului de sân și sferoizii asemănători celulelor stem, prin modularea căii de semnalizare Notch şi inducerea morții celulare prin autofagie” a identificat cu succes acțiunea puternică a 6-shogaolului împotriva celulelor stem canceroase.

6-shogaolul este un constituent înțepător din ghimbir, prezent atunci când rădăcina este uscată sau este folosită în prepararea hranei.

Studiul a evidențiat și că efectele de distrugere a celulelor canceroase au apărut la concentrații care nu sunt toxice pentru celulele sănătoase.

Aceasta este o diferență enormă față de tratamentele convenționale pentru cancer, care nu prezintă acest tip de citotoxicitate selectivă și pot face mai mult rău pacienților.

Anasuya Ray, Smreti Vasudevan, Suparna Sengupta, autorii studiului, afirmă următoarele:

“Celulele stem canceroase reprezintă un obstacol serios în calea terapiei cancerului, deoarece acestea pot fi responsabile pentru un prognostic rezervat şi pentru recidiva tumorală.

Pentru ca scenariul să fie complet, foarte puțini compuși chimioterapici promit eliminarea acestor celule canceroase.

Mai mulți cercetători au arătat că celulele stem canceroase sunt rezistente la paclitaxel, doxorubicină, 5-fluorouracil și medicamentele cu platină.

Celulele stem canceroase sunt astfel o populație celulară din tumori aproape de neatins de către chimioterapie.

Prin urmare, orice compus care se arată promițător în distrugerea celulele stem canceroase este un pas foarte important spre tratamentul cancerului şi ar trebui sa fie continuate cercetările în direcţia aceasta.”

Iată modurile prin care 6-shogaol acționează împotriva cancerului de sân:

-afectează în mod semnificativ ciclul celular, ducând la moartea celulelor canceroase

-reduce expresia markerilor de suprafață CD44 / CD24 ai celulelor stem canceroase în sferoizii de cancer de sân

-produce moartea programată a celulelor, prin inducerea autofagiei și acționând ca un inductor secundar al apoptozei

-prezintă citotoxicitate împotriva monostratului și celulelor din sferoide

Cercetătorii au observat o diferență uluitoare, comparând acțiunea chimioterapică a compusului asupra sferoidelor, și cea a agentului chimioterapic convențional taxol.

În timp ce taxolul a prezentat clar citotoxicitate în modelul unidimensional monostrat, nu a avut nici un efect asupra modelului sferoid, care este mult mai apropiat de ceea ce se petrece în realitate, reflectând tridimensionalitatea tumorilor și subpopulațiile acestora de celule stem.

Acest lucru a rămas valabil și când concentrația de taxol a fost crescută, cu patru ordine de mărime.

În concluziile de la finalul studiului, autorii au punctat:

“În contrast cu 6-shogaol, taxol, chiar dacă a fost foarte activ împotriva monostraturilor de celule, nu a arătat nicio activitate împotriva sferoidelor, nici la concentrații de 10.000 de ori mai mari comparativ cu 6-shogaol.”

“Compușii prezenți în alimentație sunt opțiuni binevenite pentru tratamentul diferitelor afecțiuni, datorită acceptabilității lor de către trupul uman, ce a fost testată în timp.”

Acest studiu nou se alătură acum multor altor cercetări ce arată că modalitatea de a acționa împotriva celulelor stem canceroase, prin intermediul unor substanțe prezente în mod natural în alimentație, este mult mai superioară iradierii și chimioterapiei.

publicitate