Am tot biscuit zilele astea, de m-am chiar plictisit la un moment dat :), tre’ sa recunosc. Am ales retete de la fete, cele care mi s-au parut pe gustul nostru. In mare sunt multumita de ce-a iesit, mai am cate ceva de decorat, de aranjat, pe ici, pe colo.
Si tot cocand biscuiti dulci, am zis sa incerc si ceva sarat, desi pe cei sarati ii am in plan mai mult pentru revelion. Am ales reteta Irinei, insa in varianta sarata, si bine am facut :).
Ingredientele folosite:
- 140 g faina
- 80 g unt
- 25 g seminte de susan
- 25 g seminte de floarea soarelui
- 1 ou
- sare – eu am pus aprox. 1 lingura rasa de sare grunjoasa, deci din suflet, deci prea mult; as merge pe o lingurita, eventual se mai poate presara inainte de coacere, odata decupati biscuitii.
- 1/2 lingura boia
- 1/2 lingurita piper
Mod de preparare:
Am rumenit semintele in tigaie, le-am pus de-o parte la racit. In aceeasi tigaie am topit untul. Am amestecat faina cu condimentele, apoi am adaugat oul, untul topit si semintele si am modelat aluatul. Se formeaza destul de repede un aluat compact, care se lasa apoi la frigider (infoliat) 2 ore.
Eu n-am avut rabdare, asa ca a stat o ora si un pic in sertarul de sub congelator. Am pus aluatul pe hartie de copt si l-am intins bine de tot, in foaie subtire. Mi-a fost usor sa-l intind acoperindu-l uniform cu folia de plastic in care fusese invelit. L-am portionat cu cutitul si-apoi am distribuit patratelele pe toata suprafata tavii, ca sa ramana spatiu intre ele.
Am transferat foaia de copt in tava si am dat la cuptor la 200 de grade, la penultimul etaj de sus, timp de 15 – 20 de minue; i-am mai verificat in intervalul asta. Cantitatea asta de aluat incape intr-o tava, numai ca rezulta cam putini biscuiti, asa ca dublati sau triplati cantitatea. Sunt genul de biscuiti pe care ii tot rontai la povesti si bere, pot sa fie insa crackerii potriviti pentru diverse aperitive. Atentie insa la cum dozati sarea, in functie de cum vreti sa-i consumati si asociati.
Eu le-as mai pune si mac si as folosi si o parte de faina neagra, cam jumate din cantitatea totala de faina. Bunuti, bunuti si crocantosi si extrem de usor de facut, incercati numai!