Pudrele vegane colorate sunt mai mult decât o metodă naturală de a adăuga culoare în tot felul de preparate și pot fi un aport important de minerale, vitamine și antioxidanți. O astfel de pudră este, de exemplu, pudra de turmeric cunoscută și sub denumirea de curcuma. Pudra de turmeric este folosită în India de mii de ani ca și colorant, ca remediu natural în medicina ayurvedică dar și ca ingredient în nenumărate preparate tradiționale. De altfel, consumul ridicat de turmeric este creditat cu nivelul scăzut al apariției bolli Alzheimer în India iar în anumite afecțiuni, efectul său analgezic este la fel de puternic ca cel al ibuprofenului. Despre turmeric poți citi mai multe aici
Ca și în cazul pudrei de turmeric, majoritatea pudrelor vegane colorate sunt departe de a fi descoperiri ale lumii moderne. Pudra de ceai verde cunoscută mai bine sub denumirea de matcha este un alt astfel de exemplu. Ne referim aici doar la matcha de grad culinar, un tip de matcha produs anume pentru a fi folosit în bucătărie. Cu un conținut bogat de L-teanină, antioxidanți, minerale și cofeină, matcha va adăuga mai mult decât culoare în rețetele preferate.
Mai puțin cunoscute la noi, fructele de acai se numără și ele printre superalimentele lumii și sunt consumate de mii de ani de triburile din Amazon atât pentru aportul nutrițional și efecul energizant, cât și ca remediu împotriva unor afecțiuni. Din păcate, la noi aceste fructe nu se găsesc în stare proaspătă dar pot fi consumate sub formă de pudră de acai berry, o pudră ce păstrează toate proprietățile benefice ale fructelor de acai.
Dacă veți avea curiozitatea să intrați pe site-ul matchabar.ro, veți descoperi o mulțime de alte pudre vegane colorate, fiecare cu beneficiile ei. Ce este bine să rețineți însă este faptul că atunci când sunt obținute doar din planta sau fructul care le dă și numele, fără adaosuri de indulcitori sau aditivi, pudrele vegane colorate pot fi sursă importantă de:
- Minerale
- Vitamine
- Antioxidanți
- Proteine, în cazul pudrei de spirulina albastră
Cum folosești pudrele vegane colorate
Am stabilit deja că pudrele vegane colorate sunt sănătoase și că prin adăugarea lor în diferite rețete veți da culoare preparatului final. De aceea, în rândurile următoare vă vom spune și cum și în ce preparate le puteți folosi.
Puteți adăuga pudre vegane colorate în aproape orice preparat: creme pentru deserturi, bezele, checuri și cozonaci, pâine, iaurturi cu fructe, ciocolată, blaturi de tort, smoothie-uri, frișcă, glazuri, sosuri, limonade, etc. Pe site-ul menționat mai sus, în secțiunea blog, veți găsi chiar și rețete cu pudre vegane colorate care mai de care mai tentante. Este însă important să știți că, în funcție de modul de preparare – la rece sau la cald, intensitatea culorii va varia. Concret, pentru a colora un preparat ce necesită coacere va trebui să adăugați o cantitate mai mare de pudră dacă doriți să obțineți o culoare intensă în timp ce, atunci când preparați o cremă la rece, un smoothie sau o limonadă, veți obține o culoare vibrantă cu o cantitate mai mică de pudră. Vă recomandăm să vă jucați cu cantitățile pentru a obține nuanța perfectă, știind că mai multă pudră echivalează cu o culoare mai intensă. Merită să mai spunem că, cu excepția matcha culinar, pudrele vegane colorate au un gust neutru sau ușor dulceag, imperceptibil în preparatul final. Cât despre culori, iată și ce pudre vegane colorate trebuie să folosiți pentru a obține o anumită culoare:
- Roșu și roz: pudra de sfeclă roșie, pudra de Pink Pitaya, pudra din flori de hibiscus, pudra de Acai Berry
- Roz pal: pudra de sakura, o pudră obținută din florile faimosului cireș japonez
- Violet: pudra de cartof mov, pudra de Black Goji sau pudra de Maqui
- Albastru: pudra de Blue Spirulina sau pudra de Butterfly Pea. Aceasta din urmă poate fi folosită, în combinație cu suc de lămâie pentru a obține culoarea mov.
- Indigo: pudra de Butterfly Pea
- Galben: pudra de turmeric
- Negru și gri: pudră de cacao neagră și pudră de cărbune
Sursa foto: pexels.com