Pentru mulți dintre noi alegerea oalelor, tigăilor și cratițelor potrivite pentru bucătăria noastră poate fi un proces dificil cu atât mai mult cu cât avem la dispoziție o multitudine de modele, mărimi și materiale din care acestea sunt fabricate. In general, cu cât oferta din piață este mai mare, cu atât ne este mai greu să decidem ce să alegem mai ales dacă suntem la început de drum în ale gătitului: câte oale, câte tigăi sau cratițe îmi sunt necesare? Să fie emailate, din inox, din fontă sau din teflon?
Caracteristici
În rândurile următoare îți vom povesti despre două dintre materialele folosite cel mai des la fabricarea vaselor de gătit, inoxul și emailul, și despre avantajele și dezavantajele lor.
Inoxul, cunoscut și sub denumirea de oțel inoxidabil, este un amestec de fier și crom iar vasele de gătit fabricate din inox pot avea un strat suplimentar de cupru sau aluminiu pe fundul lor pentru a ajuta la distribuirea uniformă a căldurii în timpul gătitului.
Vasele de gătit emailate sunt fabricate din oțel, aluminiu, cupru sau fontă peste care se aplică un strat de email care face ca suprafața vasului să fie fină și neaderentă.
Avantaje
Sunt foarte multe motive pentru care inoxul este atât de utilizat în bucătărie, unul dintre ele fiind durabilitatea. Inoxul este un material extrem de rezistent la rugină iar o oală de inox bine întreținută va rămâne o viață în bucătăria ta și o vei putea folosi des, fără grija că o să se zgârie dacă amesteci în ea cu o ustensilă din metal. Oalele din inox nu crapă, nu au strat suplimentar ce se poate deteriora în timpul utilizării și nu se pătează.
Un alt aspect pozitiv al oalelor din inox este acela că sunt rezistente la coroziune nefiind afectate de acțiunea alimentelor cu grad mare de aciditate cum ar fi roșiile sau lămâile.
Vasele de gătit din inox mai prezintă și beneficiul că transferul de căldură se face rapid, alimentele se vor găti repede și își vor păstra gustul intact. În plus pot fi folosite fără griji și în cuptor.
Poate ca cel mai important beneficiu al folosirii vaselor de gătit din inox este acela ca sunt igienice: inoxul este unul dintre materialele care nu favorizează dezvoltarea de bacterii și este și foarte ușor de curățat.
Aspectul simplu și curat al inoxului face ca designerii să folosească vasele de gătit din inox ca element de decor în bucătării. Astfel mulți bucătari amatori sau profesioniști își expun oalele, cratițele și tigăile din inox fie suspendate deasupra blatului de lucru, fie așezate pe rafturi, fie agățate cu un cârlig pe perete.
Oalele și cratitele emailate prezintă avantajul major că sunt neaderente. Emailul este un material non poros si lucios iar vasele de gătit emailate nu se pătează, sunt rezistente la zgârieturi și sunt foarte ușor de curățat.
Totodată stratul de email de la suprafața vasului nu permite diferitelor metale să interacționeze cu alimentele în timpul gătirii, nu afectează gustul și mâncarea este mai sănătoasă.
Vasele emailate sunt și ele foarte rezistente iar stratul de email de la suprafață se va încălzi odată cu metalul peste care este aplicat, eliminând riscul ca emailul sa crape.
Și pentru că aspectul estetic este și el foarte important trebuie să menționăm că vasele de gătit emailate sunt disponibile într-o grămadă de culori și sunt ideale pentru cei ce preferă o bucătărie cu un aspect vesel.
Aspecte la care sa fii atent atunci cand optezi pentru unul dintre cele doua materiale
Dacă ai decis să achiziționezi o oală sau o cratiță din inox trebuie să iei în calcul faptul că, va trebui să amesteci ingredientele destul de des. Astfel ingredientele se vor găti uniform. Totodată vasele de gătit din inox sunt mai scumpe decât cele emailate, aspect ce poate fi important pentru cei ce trebuie să fie atenți la buget.
Pe de altă parte vasele de gătit emailate sunt mai predispuse la zgârieturi sau ciobituri ceea ce le face mai puțin rezistente decât cele din inox. Odată zgâriată sau ciobită, o oală emailată nu mai poate fi folosită în condiții de siguranță pentru prepararea alimentelor.
Ingrijirea vaselor de gătit în mod corect
Dacă vrei ca oalelele sau cratitele de inox din bucătăria ta să-și păstreze aspectul imaculat pentru cât mai mult timp, trebuie să urmezi cativa pași simpli.
Astfel pentru a evita pătarea lor nu adăuga sare în apa din oală decât după ce apa a început să fiarbă.
Vrei să prăjești carne într-o tigaie din inox? Atunci încinge bine tigaia înainte de a adăuga uleiul, lasă uleiul să se încingă și el și abia apoi pune alimentele în vas. Pentru ca ingredientele să nu se lipească de fundul vasului este recomandat să le aduci la temperatura camerei înainte de a le pune în cratiță și să le tamponezi cu un șervet de hârtie pentru a îndepărta excesul de apă. Vasele de gătit din inox trebuie preîncălzite la temperaturi mici: pune-le pe flacără mică sau medie așa încât atunci când adaugi uleiul acesta să nu se ardă. In sfârșit, lasă vasul să se răcească complet înainte de a-l spăla.
Spre deosebire de vasele de gătit din inox, cele emailate nu trebuie încălzite înainte de folosire. Pentru ca stratul de email să nu crape trebuie să ai grijă ca vasul să nu fie așezat gol pe flacăra aragazului sau pe plită. Pentru a curăța resturile de mancare de pe fundul vasului este recomandat să adaugi apa în vas și să-l pui pe foc până când apa începe să fiarbă. Cu o spatulă din lemn îndepărtează resturile de pe fundul vasului. Aruncă apa și apoi spală vasul cu apă caldă și detergent de vase.