Vinetele cu orez și carne tocată sunt preferatele mele. De când am descoperit această rețetă, o prepar aproape săptămânal. Pe lângă faptul că acest preparat arată minunat, are și un gust foarte bun.
Ingrediente necesare:
- 4.5 linguri ulei, 250 gr carne de miel
- 1 ceapă, 1 ardei iute, 1 roșie, 1 mână de pătrunjel tocat
- 2.5 lingurițe sare, 1/2 lingură piper negru măcinat
- 1 pahar apă, 1 frunză de dafin, 1.5 linguri unt, 4 vinete
- 2 pahare orez înmuiat în apă, 3.5 pahare apă fierbinte
Mod de preparare:
Punem 3 linguri de ulei într-o cratiță și călim carnea de miel tăiată cubulete până eliberează zeama. Curățăm ceapa, o tocăm mărunt și o adăugăm peste carnea de miel, împreună cu ardeiul tăiat în bucățele. Călim ingredientele încă 5-6 minute.
Adăugăm roșia tăiată cubulete, 1 linguriță de sare, 1/2 lingură de piper negru și amestecăm. Turnăm apa în cratiță și așteptăm să se evapore jumătate din cantitatea adăugată. În acest timp, carnea se va frăgezi.
Cât timp fierbe carnea, spălăm bine vinetele, le tăiem în felii și le înmuiem într-un vas cu apă și sare. Încălzim uleiul rămas și untul într-o oală, apoi adăugăm orezul și-l prăjim până devine translucid.
Adăugăm apa fierbinte și sarea și gătim orezul la foc mare timp de 10 minute, apoi reducem focul la mic și mai lăsăm orezul la fiert încă 5 minute. Oprim aragazul și acoperim vasul cu un prosop de hârtie.
Punem într-un bol o lingură din carnea de miel gătită. Adăugăm felii de vinete și le așezăm pe marginea bolului. Adăugăm orezul, acoperim cu un capac și întoarcem bolul cu susul în jos pe o farfurie.
În acest fel vom pregăti și celelalte vinete cu carne de miel și orez. Servim preparatul fierbinte. Poftă bună și spor la gătit!