Astăzi va prezint cea mai usoara reteta pentru turte umplute, pe bază de aluat cu cartofi. Aluatul este atât de bun, ușor, pufos încât vrei să mananci pe saturate acest tip de turte sau placinte, cum vreti sa le spuneti!
Acest aluat este potrivit pentru orice tip de plăcinte, cu o umplutură complet diferită. Le puteti face dulci sau sarate, dupa preferinta.
Ingrediente pentru aluat:
- cartofi fierti – 400 g
- zeama de la cartofi – 200 ml
- zahăr – 1 lingură
- drojdie uscată – 8 g
- sare – 1 linguriță
- ou – 1 buc
- făină – 650 g
- ulei – 30 ml
Pentru umplutura:
- brânză de vaci (9%) – 150 g
- mozzarella (sau cascaval) – 200 g
Preparare:
Veți avea nevoie de 400 g de cartofi pentru aluat – asadar trebuie sa ii curatati si sa ii puneti la fiert. Îndepărtați spuma care s-a format și gătiți până se fierb, la foc moderat. Nu este necesar să adaugati sare in timpul fierberii.
Turnam apoi apa de la cartofi intr-un vas (vom avea nevoie) si transferam cartofii intr-un vas mare, in care vom framanta aluatul. Folosind un blender vertical, pasează cartofii în piure (îi poți da si printr-o sită).
Acum măsoară 200 ml apa de la cartofi și adaugă în piure, treptat, amestecand cu grijă de fiecare dată.
Vom avea o așa-numită bază pentru aluat. Cred că mulți oameni știu că aluatul de cartofi iese pur și simplu fabulos – moale, fraged și pufos!
Apoi, turnați 8 g de drojdie uscată și 1 lingură de zahăr. Se amestecă, se acoperă cu un prosop subțire și se lasă 15 minute. Cel mai important este ca piureul sa fie un mediu propice pentru drojdie, sa nu fie fierbinte.
Drojdia a fost activată, acum adăugăm 1 ou și 1 linguriță de sare. Amestecam si incepem sa adaugam 650 g faina cernuta, treptat.
Aluatul va fi lipicios pe tot parcursul procesului de frământare și, chiar și atunci când ați amestecat toată făina, va fi ușor lipicios dar nu mai adaugam faina, ci turnam in aluat 30 ml de ulei. Continuam sa framantam aluatul inca cateva minute pana devine uniform, neted si elastic.
Se unge fundul vasului si aluatul propriu-zis cu un strat subtire de ulei, se acopera cu o punga si un prosop si se pune la dospit la dospit aproximativ 1 ora.
Pentru umplutură – eu amestec 150 g brânză de vaci și 200 g brânză mozzarella. Dacă doriți, puteți adăuga verdeață sau puneți cascaval în loc de mozzarella. Puteti inlocui branza de vaci cu cas sau branza sarata de oi, cum vreti.
A trecut o ora, aluatul a crescut foarte bine. Stropiți masa cu făină, întindeți aluatul și rulați-l. Tăiați-l în 2 părți, apoi împărțiți fiecare parte în încă 6 bucăți. Ca rezultat, vom obține 12 bucati de aluat. Tăiați aluatul în bucăți aproximativ egale.
Luam o bucata de aluat, o aplatizam cu mainile si punem umplutura in centru. Ridicam marginile aluatului si strangem. Întoarcem placinta cu imbinatura în jos, o rotunjim și cu mâinile, apăsând ușor, turtind-o. Daca este nevoie, va puteti ajuta de un sucitor pentru a obtine o turta neteda.
Se incinge suficient ulei intr-o tigaie, se pune turta si se prajeste pe ambele parti la foc mediu pana devine aurie. Transferați turtele pe un prosop de hârtie pentru ca excesul de ulei să se scurgă și le puteți consuma. Uite cât de moi și aerisite sunt!
Încercați să le pregatiti cu umplutură de brânză sau cu umplutură de carne. Veti obtine cele mai delicioase turte! Pofta buna!