Dacă vrei să savurezi un desert delicios, încearcă prăjitura cu cremă și glazură de ciocolată. Este atât de bună, încât ai impresia că se topește în gură. Soțul meu o servește dimineața la cafea.
Ingrediente pentru blat:
- 12 albușuri mari, puțină sare
- 300 gr zahăr, 135 gr făină de grâu
- 80 gr amidon, 3 lingurițe praf de copt
- 3 lingurițe oțet, 5 linguri rom
- 240 ml ulei, 30 gr cacao
Ingrediente pentru cremă:
- 1 litru lapte, 100 gr ciocolată albă
- 200 gr caramele, 100 gr făină
- 100 gr amidon, 150 gr unt moale
- 300 ml smântână dulce pentru frișcă
- 4 foi de gelatină, 70 gr ciocolată neagră
Ingrediente pentru glazură de pe blaturi:
- 170 gr ciocolată neagră
- 70 gr unt, 3 linguri ulei
În plus:
- 230 gr ciocolată neagră
- 9 linguri ulei
- 2 linguri miere de albine
Mod de preparare:
Începem prin a pregăti crema. Punem la fiert, într-o cratiță, 800 ml de lapte. Adăugăm caramelele, ciocolata alba ruptă în bucățele și zahărul vanilat. Amestecăm până se topesc ingredientele.
Restul de lapte îl amestecăm cu făina și amidonul, apoi îl adăugăm în laptele de pe aragaz. Gătim amestecul până obținem o cremă groasă. Luăm crema de pe foc, o turnăm într-un castron, o acoperim cu folie alimentară și o lăsăm să se răcească.
După ce crema s-a răcit, îndepărtăm folia și o amestecăm ușor. Folosind mixerul, batem untul moale, apoi adăugăm crema și amestecăm.
Batem smântâna dulce până obținem o frișcă fermă și o adăugăm în crema cu unt. Amestecăm bine pentru a obține o cremă fină.
Pregătim gelatina respectând instrucțiunile de pe pachet, o topim la foc mic și apoi o turnăm peste cremă și amestecăm. Împărțim crema în 3 părți egale. Într-un bol punem ciocolata neagră topită și amestecăm.
Începem să pregătim și cele 3 blaturi și tapetăm o tavă mare (putem folosi și tava de la cuptor) cu hârtie de copt.
Batem 4 albușurile spumă, apoi adăugăm un praf de sare. Adăugăm treptat 100 de grame de zahăr și amestecăm până obținem o spumă tare. Cernem 45 de grame de făină cu 30 grame de amidon și o linguriță de praf de copt. Adăugăm făina în spuma de albușuri și amestecăm pentru a combina ingredientele.
În cele din urmă, adăugăm o linguriță de oțet, 80 ml de ulei și o lingură de rom. Amestecăm ușor cu un tel și turnăm aluatul obținut în tavă. Coacem aluatul în cuptorul preîncălzit la 150 grade timp de aproximativ 20-25 de minute.
Repetăm procedeul folosind aceeași cantitate de ingrediente, pentru a obține 2 blaturi la fel. Pentru a pregăti cel de-a treilea blat înlocuim 10 gr de amidon cu 30 gr de cacao și adăugăm în plus 2 linguri de rom. Coacem și aluatul de cacao la fel ca pe celelalte două.
Topim 170 gr de ciocolată neagră la bain-marie, împreună cu 70 gr de unt și 3 linguri de ulei. Turnăm ciocolata topită peste cele două blaturi deschise la culoare. Punem blaturile pentru câteva minute la congelator. În acest timp glazura se va întări.
Întindem crema simplă peste unul din cele două blaturi glazurate. Așezăm deasupra blatul de cacao și-l acoperim cu crema de ciocolată. Adăugăm ultimul blat și întindem deasupra crema care ne-a mai rămas.
Punem prăjitura la frigider peste noapte. A doua zi, pregătim glazura. Rupem ciocolata în bucățele și turnăm uleiul și mierea peste ea. Topim ciocolata la bain-marie și o întindem imediat peste prăjitură. Punem din nou prăjitura la frigider pentru a se întări glazura. Poftă bună și spor la gătit!