Daca nu ai mancat pana acum castravetii murati, inveliti in frunze de vita de vie e timpul sa-i incerci. Acestia sunt suculenti, aromati si foarte gustosi. Reteta o gasesti in randurile de mai jos.
Ingrediente:
- 270 gr castraveti, 70 frunze de vita de vie
- 2 crengute de marar, 7 frunze de coacaz
- 4 boabe de piper negru, 4 boabe de ienibahar
- 5 catei de usturoi
Ingrediente pentru marinada:
- 4 gr sare grunjoasa
- 79 ml otet din vin 9%
- 11 gr zahar
Mod de preparare:
Spalam castravetii, frunzele de vita de vie si verdeata in apa rece. Infasuram castravetii in frunze de vita. Punem pe fundul borcanelor sterilizate, cate 5 catei de usturoi, 4 boabe de ienibahar, 2 crengute de marar, 4 boabe de piper negru si 7 frunze de coacaz.
Turnam apa intr-o cratita. Adaugam otet, sare si zahar. Fierbem marinada timp de 17 minute la foc mic. Turnam apoi marinada clocotita in borcanele cu castraveti. Acoperim borcanele cu capace si le sterilizam.
Punem un prosop sau o carpa de bucatarie pe fundul unei cratite. Punem borcanele in apa si turnam apa calda cat sa acopere 3/4 din inaltimea borcanelor.
Punem cratita cu borcane pe aragaz si asteptam sa fiarba apa. Din momentul in care apa incepe sa fiarba, mai lasam cratita pe aragaz, la foc mic, inca 11 minute.
Scoatem borcanele din cratita, infiletam bine capacele si le punem pe un prosop. Le intoarcem cu gura in jos si le acoprim cu o patura. Le lasam sa se raceasca lent, peste noapte.
A doua zi, dupa ce s-au racit complet, le depozitam intr-un loc intunecat si rece, de preferat in pivnita sau in camara.