Dupa ce am facut doua portii generoase de suc de rosii dupa reteta de aici, nu credeam ca o sa ma mai apuc de asa ceva anul asta. Dar socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ. Plecasem la piata cu gandul sa fac o supa de rosii. Aveam nevoie de maxim 2 kg de rosii carnoase ci bine coapte.
Ajung la tarabe, ochesc niste rosii rumene in obraz si ii cer taranului sa imi cantareasca 25 de kg de rosii. Nu stiu daca am innebunit cu totul dar nu m-am putut abtine : era 0.6 lei kilogramul! Spre disperarea sotului meu care abia se bucura de putintica racoare in casa, m-am apucat sa fierb din nou conserve. De data asta dupa o alta reteta, mult mai simpla. De fapt … doua variante :
- simplu
- simplu de tot
Special pentru voi : la finalul retetei gasisi si etichete pentru borcane !
Ca ingrediente :
- rosii : cat va tine buzunarul sau cat de multe puteti cara din piata/gradina
- sare si zahar dupa gust. Sarea trebuie sa fie din cea pentru muraturi, fara iod.
Optional : patrunjel , busuioc, usturoi, hrean etc.
Eu am pus in cateva borcane mici fie putin busuioc, fie putin usturoi zdrobit fie putin patrunjel. Cred ca merge si ardei iute, hrean sau orice alt condiment pe care il folositi la sosuri. M-am gandit ca o sa fac paste, pizza sau diverse sosuri cu rosii si atunci aroma o sa fie mai deosebita. Am notat pe fiecare boran adaosul. Nu de alta dar sigur uit pana la iarna ce este in ele!
Sa va povestesc ce inseamna la mine simplu si simplu de tot:
Varianta 1 : suc de rosii simplu :
am dat rosiile prin masina de bulion ( nu toate, ci pana am umplut oalele libere), am fiert sucul rezultat pana s-a ingrosat suficient de mult si apoi am mai adaugat putina sare ( fara iod). De zahar nu a fost nevoie, am avut niste rosii tare dulci! Am pus in borcane si gata. Mai pe la sfarsit o sa va povestesc si cum fac eu cu borcanele…
Productia a fost intens afectata de oalele de pe aragaz: o parte a ajuns supa de rosii, o alta parte s-a transformat in ardei umpluti cu sos de rosii. Restul a ramas la fiert…
Varianta 2 : suc de rosii simplu de tot:
Dupa ce am facut febra musculara de la dat la manivela, dupa ce m-am saturat sa sterg stropii de rosii de pe masa si de pe gresie ma uitam la muntele de rosii care ma astepta cuminte in chiuveta. Pe de o parte imi facea cu ochiul, pe de alta ma durea mana sa ma mai apuc si de ele. Noroc cu prietenul meu, robotul de bucatarie!
Le-am pus rand pe rand in roborul de bucatarie si le-am pasat pana a rezultat o crema fina. Nu va imaginati ceva catifelat dar rezultatul este totusi demn de retinut. L-am pus la fiert asa, cu tot cu seminte si pielite care insa nu prea se mai recunosteau in amalgamul final. De fiert a fiert mai repede decat sucul de mai inainte.
Dupa ce a scazut suficient (arata ca o smantana mai groasa), am trecut la partea 2 : „inborcanarea” lor :
- am folosit borcane si sticle foarte curate, cu capace cu filet. Orice capac deteriorat a fost inlocuit cu altele noi.
- am turnat compozitia fierbinte, umpland recipientele la maxim. Cu cat ramane mai putin aer cu atat sunt mai mici sansele sa fermenteze
- imediat dupa ce am sigilat, am intors borcanul cu gura in jos si l-am asezat pe capac
- in masura in care in camara este foarte cald, va recomand sa puneti circa jumatate de aspirina la fiecare borcan. Joaca rol de conservant dar e mult mai sanatoasa decat conservantii clasici din comert.
- dupa ce am umplut toate borcanele am trecut la sterilizarea lor. Le-am asezat frumos in cuptor, fierbinti si am dat drumul la foc la minim ( mic mic mic de tot) pentru 15 minute. Am inchis focul si le-am lasat in cuptor pana a doua zi, sa se raceasca incet. Sterilizarea continua si dupa inchiderea focului iar cuptorul joaca rolul paturilor pe care le foloseau bunicile sa mentina caldura cat mai mult timp.