Compotul de pere este preferatul meu ,la fel cum sunt si perele… Datorita gustului si aromei, e pe primul loc in topul preferintelor mele… Normal, nu m-am putut abtine si am facut cateva borcane de compot de pere… Reteta este simpla si usoara…
Se aleg pere frumose si sanatoase. Se spala, se curata de coaja, se taie jumatati si se inlatura casuta cu seminte. Modul cum se taie depinde de marimea perelor… Se pot lasa jumatati, sau se pot taia in patru…
Se aseaza frumos feliile de pere in borcane sterilizate. In fiecare borcan se adauga, dupa preferinte, 2-3 cuisoare sau 1/3 dintr-un baton de vanilie… Eu am facut cate 2-3 borcane cu fiecare condiment…
Se pun deasupra 4 linguri de zahar, apoi se umplu borcanele cu apa. Se inchid ermetic si se pun intr-un vas mai mare, pe fundul caruia s-a pus un prosop… Se toarna apa cat sa cuprinda borcanele si se pun la fiert o ora din momentrul cand clocoteste apa…
Se scot si se pun in pături, sa se raceasca lent, apoi se depoziteaza in camara.
Sa il savurati cu drag! Pofta buna!
Rețetă preluată cu acord expres, de la dna. Margareta Cismasiu