Prajitura delicata cu strat de bezea, foaie frageda, crema fina de vanilie si gem acrisor de coacaze. In loc de acest gem, puteti folosi unul care va place mai mult.
Modul de preparare este unul super simplu iar rezultatul este delicios.
Ingrediente pentru blat:
- 400 g făină albă
- 200 g unt – la temperatura camerei
- 4 ouă
- 100 g zahăr pudră
- 3 linguri smântână acră
- 1 linguriță praf de copt
Cerneți făina albă împreună cu praful de copt și adăugați untul moale. Amestecați până când obțineți un amestec sfărâmicios.
Apoi adăugați gălbenușurile, zahărul pudră și smântâna acră.
Amestecați totul bine și formați un sul, împachetați-l în folie de plastic și lăsați-l să se odihnească în frigider timp de 20-30 de minute. Odihna îl face mai ușor de lucrat și mai puțin lipicios.
Pentru bezea:
- 4 albușuri
- 180 g zahăr granulat
- 1 linguriță amidon
- 1 praf de sare
Bateți albușurile și un praf de sare până se formează vârfuri rigide. În timp ce amestecați continuu, adăugați treptat zahărul lingură cu lingură.
Este important să adăugați zahărul cu grijă, câte o lingură odată, pentru a vă asigura că bezeaua crește frumos și este pufoasă.
Pregătiți o tavă de copt și tapetați-o cu hârtie de copt. Dacă aveți două tăvi identice (aproximativ 25x33cm), puteți împărți aluatul în două părți și le puteți coace separat.
Intindeti aluatul odihnit la dimensiunea tăvii de copt (puteți rula și direct aluatul pe hârtia de copt, va fi mai ușor de transferat) si ungeti cu gem din belsug.
Așezați bezeaua peste stratul de gem și niveleazăți ușor. Coaceți într-un cuptor preîncălzit la 160°C pentru aproximativ 35-40 de minute, având grijă să nu se ardă.
Aproximativ pe la jumătatea timpului de coacere, presărați partea de sus cu feliuțe de migdale.
Lăsați aluatul copt să se răcească.
Ingrediente pentru crema:
- 500 ml lapte
- 2 linguri făină albă
- 1 linguriță amidon
- 3 linguri zahăr granulat
- 3 ouă
- 200 g unt – la temperatura camerei
- 1 lingură amaretto (sau esenta de vanilie)
În plus:
- 1 borcan de gem de coacăze
- 1 mână de feliuțe de migdale
Preparare:
Între timp, pregătiți crema. Amestecați jumătate din lapte cu zahărul și aduceți la fierbere. În cealaltă jumătate a laptelui, amestecați gălbenușurile, făina și amidonul.
Adăugați amestecul în laptele fierbinte și fierbeți, amestecând în mod constant, până când se formează o budincă groasă.
Mixați untul la temperatura camerei și amestecați treptat în budinca răcită. În final, adăugați o lingură de amaretto (puteți înlocui cu aromă de migdale sau vanilie).
Tăiați blatul (si bezeaua) copt pe lungime în două jumătăți egale.
Întindeți crema de vanilie pe una dintre jumătăți și așezați cealaltă jumătate a aluatului deasupra, apăsând ușor. Lăsați la răcit cel puțin 3 ore în frigider.
Înainte de servire, scoateți prăjitura din frigider puțin mai devreme pentru a se înmuia crema. Atunci este fina, cremoasa și se topește în gură.
Poftă bună!