publicitate

Sucul de cartofi nu are egal in tratarea aciditatii gastrice si a ulcerelor gastrice. Calmeaza si cicatrizeaza mucoasele digestive. Este un antispastic, diuretic, emolient.

Intr-un pahar de vin, se pun doua degete de suc si restul apa calda. Se bea dimineata, pe stomacul gol. Se poate amesteca si cu supa sau ciorba. Ca toate sucurile, si cel de cartofi se altereaza repede; de aceea, trebuie extras si consumat imediat.

Milioane de oameni sufera de artrita, dar putini cunosc actiunea benefica a sucului de cartofi impotriva acestei boli. Extractul crud e indicat si in hepatita si litiaza biliara, constipatie, hemoroizi, scorbut. Sucul de cartofi din soiurile rozalii contine hidrati de carbon, protide, lipide, saruri minerale, vitamine (B1, B6, C, K). Amidonul de cartof este antiinflamator in bolile gastrointestinale, in intoxicatii cu substante toxice.

publicitate

Tratarea ulcerului gastric si duodenal – Sucul de cartofi cruzi, consumat intern, are acţiune favorabilă în afecţiuni ale aparatului digestiv, respectiv în tratarea ulcerului gastric şi duodenal, ca şi în gastritele acide, cronice sau acute, de origine nervoasă (boli cunoscute ca „nervi la stomac“). Se beau câte 75-100 ml de suc înainte de mesele de dimineaţă şi de prânz, în cure de 2-3 săptămâni. Se poate folosi atât sucul simplu, cât şi în amestec cu suc de morcov şi de ţelină.

Ulcer – mincati zilnic doua-trei felii de cartofi cruzi cu o jumatate de ora inainte de fiecare masa.

Dureri in git – se pun cartofi cruzi rasi si dati prin alcool incalzit. Amestecul se aseaza intr-o tesatura de bumbac si se aplica pe zona gitului. Infasurati apoi gatul cu un prosop pentru a mentine caldura pentru mai mult timp.

Arsuri, degeraturi, crapaturi ale pielii, ulceratii, edeme ale pleoapelor, cicatrizeaza mucoasele şi rănile infectate, buboaie –  se aplica sub formă de cataplasmă cu cartofi cruzi răzuiţi sau terci din cartofi fierţi. Sub aceleaşi forme se aplică, timp de 15minute pana la 2 ore ( depinde de suferinta ), pe ochi cu vânătăi, pe cearcăne, umflături ale pleoapelor şi riduri din jurul ochilor. Se schimba cataplasma, pâna la vindecarea completa.

Vindecarea usoara a inflamatiilor si ranilor – razuiti trei cartofi cruzi si amestecati-i cu lapte. Intindeti acest amestec pe o pinza si aplicati pe zona afectata.

Negi – se pune cartof crud, ras, o data dimineata si o data dupa-amiaza.

Pecingine sau impetigo –  amidonul din cartof are un efect calmant. Se da prin mixer un cartof crud, dupa care se întinde pasta obtinuta pe fata. Se lasa zece minute, apoi se clateste.

Arsuri solare – se taie câtiva cartofi în rondele subtiri. Se aplica pe partile lezate, lasand sa actioneze câteva minute.

Ulcer, hemoragie – se recomanda suc de cartofi cruzi timp de o luna, chiar daca scaunul devine de a doua zi normal si durerile zilnice dispar. Se bea un 1/2 pahar de 3-4 ori/zi, cu 1/2 h inainte de masa. Se pot adauga miere, suc de lamaie sau suc de morcov.

Insomnie, dureri puternice de cap – beti cite o jumatate sau un sfert de pahar de suc de cartofi, cu o jumatate de ora inaintea prinzului si a micului dejun. Cura dureaza 3 saptamani.

INGRIJIRE COSMETICA

Ten gras – aplicati o data pe saptamina o masca pe baza de cartof ras amestecat cu zeama de lamiie si lasati sa actioneze 10 minute, dupa care clatiti cu ceai de galbenele sau apa minerala.

Ingrijirea mâinilor – se prepara glicerolat de amidon obţinut din 10 g de amidon de cartof, 10 ml de apă şi 130 ml de glicerină. După amestecare, se încălzeşte la bain-marie într-un vas de sticla sau portelan şi se amestecă, fără întrerupere, până se obţine o masă gelatinoasă omogenă.

Albirea mainilor – se foloseşte o pastă obţinută din doi cartofi fierţi şi daţi prin maşina de tocat, amestecaţi cu o lingură de glicerină şi cu zeama unei lămâi. Mâinile care au căpătat mirosuri neplăcute de la diferite produse se freacă cu un cartof crud, tăiat proaspăt.

publicitate