În rândurile de mai jos vei găsi o rețetă de baclava falsă pe care eu o folosesc de mult timp. Multe prietene mi-au cerut-o de-a lungul timpului, pentru că au fost curioase să afle ce gust are acest desert. Dacă ești și tu curioasă, încearcă rețeta de mai jos.
Ingrediente:
- 4 ouă, 70 gr zahăr
- 2 plicuri zahăr vanilat, 200 ml lapte
- 200 ml ulei, 2 linguri făină
- 1 plic praf de copt, 200 gr griș
- 170 gr nuci măcinate, 50 gr nuci tocate
Ingrediente pentru sirop:
- 600 ml apă
- 400 gr zahăr
- 1 plic zahăr vanilat, 1 lămâie
Ingrediente pentru decor:
- Nuci tocate
Mod de preparare:
Punem într-un castron ouăle, zahărul și zahărul vanilat și le amestecăm bine cu mixerul. Adăugăm laptele și uleiul și amestecăm doar cât să se combine cu restul ingredientele.
Separat, amestecăm grișul cu făina și praful de copt. Adăugăm spuma de ouă și amestecăm cu un tel pentru a combina ingredientele. La final, adăugăm nucile măcinate și tocate și amestecăm din nou.Turnăm aluatul obținut într-o tavă dreptunghiulară cu dimensiuni de 21 x 36 cm. Introducem tava în cuptorul preîncălzit la 180 grade și coacem aluatul timp de aproximativ 30-35 de minute.
Cât timp blatul se coace, pregătim siropul. Adăugăm zahărul și zahărul vanilat într-o oală, apoi turnăm apa. Gătim amestecul timp de 10 minute, apoi adăugăm lămâia tăiată în felii și mai fierbem siropul încă 5 minute.
După ce blatul s-a copt, îl scoatem din cuptor și-l înțepăm din loc în loc cu o furculiță.Turnăm siropul fierbinte peste blat și lăsăm prăjitura să se răcească.
Tăiem prăjitura în cuburi, iar înainte de servire o decorăm cu felii de lămâie și alune tocate. Poftă bună alături de cei dragi și spor la gătit!