Castraveciorii murati prin aceasta reteta nu sunt foarte acri, perfecti langa un ciolan cu fasole sau orice alta mancare grea. Sunt foarte aromati, tari, crocanti si rezista foarte mult timp.
Cu mici modificari, reteta Silviei Jurcovan a ajuns si in camara mea. Un pic mai aromata, perfecta pentru copii sau pentru persoanele care nu pot manca conserve in otet. Perfecta si pentru toti ceilalti care doresc ceva bun.
Noi, adica eu si castravetii astia, suntem prieteni vechi… de pe vremea de cand conservele soacrei mele au inceput sa faca concurenta conservelor mele. Incet-incet, am abandonat orice alta reteta in favoarea acesteia.
Si ca sa vedeti ce incredere am in reteta aceasta, va ofer cu drag etichete personalizate pentru castraveciorii in otet, ca sagasiti usor reteta si la anul !
Am folosit :
- 4 kg castraveti
- 1/2 litri otet de vin alb de 9 grade
- 3 litri apa
- 4 linguri cu sare neiodata, pentru muraturi
- 4 lingurite zahar
- 2-3 frunze de telina cu tot cu tulpina
- 2-3 ramurele de cimbru
- 2-3 ramuri de marar cu floare
- 4 frunze de dafin
- 2 linguri piper negru boabe
- 2 linguri boabe de mustar
- o tulpina de hrean
- o capatana de usturoi
- optional 2 morcovi taiati rondele si 2 cepe taiate julien
- Pentru inceput, castravetii se spala si se aseaza in borcane. Printre ei puteti strecura ceapa solzisori, rondele de morcov, catei de usturoi taiati pe jumatate. Am mai pus si putin marar, pentru aroma 🙂
- Ca principiu de baza se calculeaza volumul total al borcanelor si valoarea obtinuta se imparte la 2. Cam acesta este volumul de lichid care este necesar. Un alt calcul simplu, pentru o dilutie de 6 parti apa la 1litru de otet calculeaza necesarul de apa si de otet.
- Ca sa nu va chinuiti prea tare cu calculele, valorile de mai sus sunt cele folosite de mine pentru circa 4 kg de castraveti, minus 2-3 bucati furate de prichindelul mic. Mi-a mai ramas ceva solutie de otet, dar nu e bai, o folosesc la o salata zilele astea …
- Peste castravetii din borcane am impartit in mod egal piperul, mustarul si sarea.
- Apa, otetul, zaharul si restul ingredientelor le-am pus la fiert intr-o oala suficient de mare. Din momentul in care solutia incepe sa fiarba, se lasa sa clocoteasca 5 minute, dupa care se stinge focul si se lasa la racit.
- Cand solutia este calduta, aproape rece, se umplu borcanele pana sus. Se misca putin borcanele ca sa iasa surplusul de aer, se completeaza din nou cu solutia de otet. Se infileteaza borcanele si se infasoara in ziar.
- Se pun la fiert intr-o oala pe fundul careia s-au asezat ziare, in apa pana la 2/3din inaltimea borcanelor. Din momentul in care apa incepe sa clocoteasca se lasa sa fiarma 30 de minute, se stinge focul si se lasa sa se raceasca in oala. Astfel, procesul de sterilizare va continua si dupa stingerea focului.Eu ma mai folosesc de un truc : introduc oala fierbinte in cuptor si o las acolo pana a doua zi. Cuptorul va pastra caldura, actionand exact ca bariera de paturi/plapumi pe care o foloseau bunicile noastre.Datorita cantitatii reduse de otet, castravetii se mureaza putin mai greu, asadar lasati sa treaca macar o luna pana desfaceti primul borcan.Conservati astfel, castravetii au rezistat 2 ani de zile. Nu stiu cum se comporta la 3 ani, pana acum nu au reusit sa supravietuiasca atat de mult. Sunt muuuult prea buni 🙂
Articol nou scris de Maria: Supa de legume cu care am slăbit 10 kilograme – rețetă