publicitate

Un tort bun este cel pe care-l faci cu drag si pasiune, dar asta nu e suficient. Pentru a obtine un tort deosebit trebuie sa folosesti o combinatie de arome care sa-I incante pe toti. Tortul Egiptean este atat de bun incat cu siguranta se va manca in cateva minute si va fi pregatit chiar de mainile tale.

Ingrediente neccesare pentru foi:

  • 100 g de zahar, 5 albusuri
  • 80 g faina, 5 g praf de copt
  • 80 g de amestec de nuca si alune
  • 10 g zahar vanilat, 1 praf de sare

Ingrediente necesare pentru prima crema:

  • 450 ml lapte proaspat, 5 galbenusuri
  • 50 g de amidon, 150 g de zahar
  • 175 g de unt (82% grasime) taiat cubulete
  • 10 g de zahar vanilat
publicitate

Ingrediente necesare pentru a doua crema:

  • 120 g de amestec de nuca cu alune
  • 100 g de zahar ars
  • 300 ml de smantana pentru frisca

Ingrediente necesare pentru decor:

  • 100 g de zahar ars maruntit
  • 150 ml de smantana pentru frisca
  • 50 g de amestec de nuca si alune

Mod de preparare:

Intr-o tava vom pune 160 g de miez de nuca si 90 g de alune decojite si le vom baga in cuptor pentru 5 minute la 160 grade. Dupa ce timpul a expirat le lasam sa se raceasca apoi le framantam cu palmele si vom indeparta coaja care se desprinde.

Pregatirea foilor- intr-un bol batem albusurile cu sare si adagaum zaharul treptat, mixand pana se va dizolva in totalitate. Faina cu praful de copt le punem in albusuri impreuna cu zaharul vanilat si cu amestecul de nuca si alune. Vom amesteca incet pana vom avea o compozitie omogena.

Compozitia obtinuta o impartim in trei. Coacem fiecare parte separate. Folosim trei bucati de hartie de copt pe care desenam 3 cercuri (puteti folosi o forma de tort). Se toarna prima parte de aluat pe o foaie si se intinde cu ajutorul unei spatule. Se coace timp de 10 minute la foc moderat. Repetam procedeul si pentru celelalte 2 parti de compozitie.

Se lasa foile la racit dupa care se desprind de pe hartia de copt.

Pregatirea primei creme – Amestecam gabenusurile cu amidon, zahar si 225 ml de lapte. Laptele care ne ramane il punem pe foc, intr-o cratita, iar dupa ce da in primul clocot adaugam compozitia de galbenusuri pregatita mai devreme si amestecam.

Cand crema se ingroasa o luam de pe foc si adaugam zaharul vanilat. Amestecam foarte bine. Lasam crema la racit dupa care adaugam untul si mixam pana vom avea o compozitie omogena.

Pregatirea cremei cu numarul 2 – Topim intr-o cratita 200 g de zahar pe care il punem fierbinte intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Il lasam la racit dupa care il maruntim si il impartim astfel incat sa folosim pentru cea de-a doua crema si pentru decor.

Batem smantana pana vom avea o spuma pe care o amestecam cu zaharul ars si cu amestecul de nuca si alune.

Asamblarea tortului:

Folosim un support de tort pe care asezam prima foaie si adaugam uniform un strat de crema cu unt, unul de crema cu frisca si zahar ars. Repetam procedeul si pentru cea de-a doua foaie si adaugam ultima foaie. O presam si decoram tortul in totalitate cu un strat de crema cu unt. Pe margine punem amestecul de nuca si alune dupa care indepartam surplusul.

Il lasam pentru minim jumatate de ora la rece.

Batem frisca spuma si decoram pe toata suprafata tortului cu zahar ars si aveline de frisca. Presaram amestec de nuca cu alune si peste frisca apoi lasam tortul la rece pentru cel putin 2 ore.

Pofta buna!

publicitate