Prăjitura sârbească este o adevărată comoară a bucătăriei balcanice, perfectă pentru momentele în care îți dorești un desert simplu, dar plin de savoare. Această rețetă este ușor de făcut și îmbină armonios blatul pufos, cremele fine și glazura de ciocolată. Cu un gust echilibrat și texturi care se completează perfect, prăjitura sârbească devine rapid favorita oricărei mese festive sau întâlniri de familie.
Inspirată din tradițiile vecinilor noștri, această prăjitură te cucerește prin aromele sale clasice și modul rapid de preparare. Indiferent de ocazie, este un desert care impresionează prin simplitate și eleganță, fiind totodată accesibil datorită ingredientelor la îndemâna tuturor.
Ingrediente:
Pentru pandispan:
- 4 oua
- 4 linguri faina
- 4 linguri zahar
- 2 linguri cacao
- 1 praf de copt
Pentru prima crema:
- 500 ml lapte
- 9 linguri faina
- 9 linguri zahar
- 1 plic de zahar vanilat
Pentru a doua crema:
- 1 pachet de margarina
- 200 g zahar fin
Pentru sirop: 200 g zahar
Pentru decor: ciocolata topita
Cum se prepară?
Pandispan Incinge cuptorul la 180 de grade Celsius. Mixeaza spuma albusurile. Adauga treptat in ele zaharul, apoi galbenusurile, faina, praful de copt si cacao. Unge cu unt o tava de copt. Pune compozitia in ea si bag-o in cuptor pentru vreo 30 de minute. Las-o apoi sa se raceasca.
Prima crema Fierbe laptele. Amesteca faina cu cateva linguri de lapte, apoi cu zaharul vanilat si zaharul simplu. Omogenizeaza, pentru ca acestea din urma sa se topeasca. Toarna restul de lapte, amesteca bine si pune inapoi pe foc, ca sa ajunga la consistenta dorita (mai groasa putin decat budinca).
A doua crema Mixeaza margarina cu zaharul. Amesteca prima crema cu a doua.
Sirop Pune zaharul intr-o cratita. Toarna apa peste el cat sa-l acopere. Pune cratita pe foc potrivit si amesteca in ea, pentru ca zaharul sa se dizolve.
Asamblare Toarna siropul peste pandispan (acesta trebuie sa fie rece, iar siropul fierbinte). Intinde crema apoi peste pandispan si acopera cu ciocolata topita. Baga prajitura in frigider pana in momentul servirii.
Cu textura sa pufoasă și cremele delicate, această prăjitură este potrivită atât pentru mesele de sărbătoare, cât și pentru momentele obișnuite în care vrei să te răsfeți cu ceva dulce.
Pentru un plus de originalitate, poți decora prăjitura cu nuci mărunțite sau fulgi de cocos peste glazura de ciocolată. Va adăuga un strat suplimentar de crocant și un aspect deosebit.
Savurează cu drag această rețetă alături de cei dragi! Poftă bună și momente dulci în familie! 😊