Teiul este considerat un arbore sacru în folclorul țărilor din vestul Europei și simbolizează altruismul pentru vechii celti. În Evul Mediu, exista obiceiul ca îndrăgostiții să-și jure iubire veșnică la umbra unui tei, deoarece se credea că acest copac îi face pe oameni să spună numai adevărul.
Ceaiul de tei este unul dintre cele mai cunoscute și utilizate ceaiuri în țara noastră, iar virtuțile terapeutice ale teiului sunt cunoscute încă din cele mai vechi timpuri. Arborele de tei este un campion al sănătății, toate părțile acestui copac – frunzele, florile și lemnul – având valoare pe plan medicinal.
Florile de tei, pe lângă faptul că ne îmbie cu parfumul lor dulce și relaxant, sunt bogate în antioxidanți, zaharuri și vitamina C. Ele au acțiune sedativă, spasmolitică și diuretică, sudorifică, antitermică, emolientă, expectorantă, decongestivă, relaxantă și antiinflamatoare.
Florile de tei conțin mucilagii, uleiuri esențiale, taninuri, glucozide, flavonoide, mangan și vitamine. Mucilagiile din florile de tei au un efect emolient în contact cu membranele sistemului digestiv, motiv pentru care sunt folosite pentru a trata probleme digestive precum indigestia, greața sau diareea.
Cum se folosesc florile de tei:
Florile de tei sunt utilizate cu succes sub formă de infuzie în afecțiunile hepatobiliare și împotriva migrenelor. Infuzia din flori de tei, băută seara, cu aproximativ jumătate de oră înainte de culcare, tratează stările de neliniște, anxietatea și chiar atacurile de panică.
Compresa din infuzie de flori
Compresa din infuzie de flori de tei amestecată cu albastrele se păstrează pe pleoape timp de aproximativ 10-15 minute înainte de culcare pentru a reduce cearcănele de sub ochi.
Trebuie menționat că în antichitate se făceau băi de tei pentru a destinde trupul și spiritul. Baile cu ceai din flori de tei sunt cunoscute pentru calmarea oboselii nervoase, insomniei și anxietății. Acestea au efecte benefice în cazul copiilor iritabili sau hiperactivi.
Ceaiul de tei pentru băi:
Se prepară mai întâi o infuzie cu o cană și jumătate de flori într-un litru de apă. Apoi, infuzia se filtrează și se adaugă în apa de baie. Pentru îngrijirea pielii, ceaiul din flori de tei proaspăt preparat poate fi folosit ca loțiune pentru ten. Ceaiul de tei ajută la regenerarea pielii și, datorită proprietăților sale antiinflamatorii, este un remediu excelent pentru ochii umflați.
Compresa din infuzie de flori de tei
Compresa din infuzie de flori de tei amestecată cu albastrele se păstrează pe pleoape timp de aproximativ 10-15 minute, înainte de culcare, pentru a reduce cearcănele de sub ochi. Lemnul de tei, partea interioară a trunchiului, acționează în special asupra ficatului și vezicii biliare. Acesta permite ficatului să filtreze mai eficient toxinele din sânge și ajută vezica biliară să secrete o cantitate mai mare de bilă.
Mierea obținută din florile de tei este unul dintre cele mai apreciate produse în întreaga lume. Are o aromă puternică de tei, precum un parfum proaspăt, și o culoare galben-aurie, uneori chiar verzui, fiind fluidă.
Mierea de tei are o puternică acțiune antibacteriană asupra căilor respiratorii. Este recomandată pentru calmarea tusei sau tratarea bronșitei. Având un efect calmant similar ceaiului din flori de tei, mierea de albine este recomandată persoanelor care suferă de insomnie.
Dacă este adevărat că bolile trupești sunt provocate de afecțiuni sufletești, inversul este la fel de valabil: remediile naturii care vindecă sufletul, vindecă și corpul. Că acest lucru este adevărat este demonstrat de planta magică celebrată la începutul lunii iunie: teiul.
Acest arbore ne este atât de aproape sufletului nostru, românilor, încât simțirea miresmei sale ne permite să decodificăm deja calitățile sale vindecătoare. Parfumul florilor de tei aduce pace în suflet, ne induce o stare meditativă și îmblânzește inima, pregătind-o pentru marile împliniri ale verii.