Este vorba despre o prajitura cu foi foarte fina si cu un gust intens de mac si lamaie. O sa va placa combinatia cu siguranta asa ca merita incercata, mai ales cand e vorba de a le satisface dorintele celor mici.
Ingrediente pentru foi:
Pentru o foaie de mac (avem nevoie de 2)
- 4 albușuri,
- 5 linguri zahar,
- 6 linguri mac,macinat
- 3 linguri faina.
Ingrediente o pentru foaie de bezea (avem nevoie de 2)
- 4 albușuri
- 5 linguri zahar
- 5 llingurifaina
- 3 linguri ulei.
Mod de preparare:
Foile de mac:
Pentru inceput mixati spuma albușurile cu putina sare, adăugăti zaharul, mixând până se topește apoi adăugăm faina și macul.
Este foarte important sa amestecati cu o spatula pentru a nu se lăsa bezeaua.
Apoi coaceti foile in cuptorul preîncălzit la 150 de grade timp de 15 minute. Intindeti usor pe rand foile intr-o tava de preferabil cu diametrul de 25/37 cm. Nu uitati sa o tapetati cu hârtie de copt, pentru ca asa nu riscati sa se lipeasca si sa se rupa.
Repetati această operațiune și cu ce-a dea doua foaie si scoateti-le usor din tava pentru a ramane intacte.
Foile de bezea:
Mixati spuma albușurile cu un praf de sare, adăugati zaharul si mixati bine până ce bezeaua devine ferma si lucioasă.
Adăugati pe rand cele 3 linguri de ulei, amestecand cu o spatulă apoi cerneti faina. Este important sa se aereasca i acest fel preparatele dumneavoastra vor fi mult mai gustoase. Coaceti bezeaua la 150 de grade timp de 15 minute.
Ingrediente pentru crema de vanilie:
- 6 galbenusuri
- 100 gr. zahar
- 500 ml de lapte
- 40 gr. amidon de porumb .
- 2 linguri esenta de vanilie.
Pregatiti crema de vanilie:
Diluati amidonul de porumb cu putin lapte rece si puneti restul de lapte la fiert,impreuna cu esenta de vanilie.
Intre timp amestecati energic galbenusurile cu zaharul pana cand amestecul devine cremos si se deschide la culoare.
In acest amestec adaugati amidonul dizolvat de la pasul 10 si omogenizati.
Apoi luati laptele de pe foc ,lasati putin la racit si turnati laptele caldut peste galbenusuri (de la pasul 13) putin cate putin amestecand neicetat.
Puneti compozitia obtinuta inapoi pe foc , lasati la foc mediu ,amestecand continuu pana se ingroasa crema. Aveti grija sa amestecati pentru ca in caz contrar crema nu va buna.
Ingrediente pentru glazura:
- 240 ml lapte condensat
- 100 ml suc de lamaie
- 4 foi de gelatina(5 grame)
- colorant galben.
Mod de preparare:
Pentru inceput puneti gelatina la hidratat in apa rece (50-60ml)
Apoi intr-un vas adaugati laptele condensat,sucul de lamaie si amestecati bine.
Scurgeti gelatina de apa,lasati 1 lingura de apa pe ea si o introduceti pentru 10 secunde sa se topeasca,dupa care o puneti imediat peste laptele condensat,omogenizati bine si adaugati colorant dupa preferinte.Acesta este optional astfelincat poate si sa lipseasca.
Ansamblarea prajiturii cu mac:
Puneti prima foaie cu mac,apoi umpleti cu crema,foaie bezea si apoi crema,si alternati tot asa.
Deasupra turnati glazura si o lasati la rece peste noapte. De dimineata o scoateti din frigider si razuiti ciocolata alba peste prajitura apoi puteti portiona dupa bunul plac. Acum ca ati avut atata rabdare peste noapte trebuie neaparat sa o gustati de indata ce o puneti pe farfurii. Cu acesta prajitura cu siguranta niciodata nu o sa dati gres, nici chiar atunci cand aveti musafiri mai exigenti la masa.