De obicei, semințele de dovlecel sunt plantate în sol, iar acest lucru nu împiedică o recoltare bună a legumei insa există o opțiune care va ajuta la colectarea unei recolte timpurii de dovlecel.
Pentru a face acest lucru, trebuie doar să plantați semințe de răsaduri, care pot fi transplantate în seră sau chiar in gradina. Hai sa vedem cum să cultivăm răsaduri de dovlecel.
Solul
Este mai ușor și mai fiabil să cumpărați un amestec de pamant gata făcut, dintr-un magazin. Acesta deja contine rapoartele corecte pentru a putea fi un pamant fertil. Daca nu, il poți face singur amestecând turbă, pământ de grădină și rumeguș (5:4:1).
Tratarea semințelor
Înainte de plantare, semințele sunt tratate într-o soluție de permanganat de potasiu. Este mai bine să le plantați în recipiente separate, pentru a nu transplanta din nou răsadurile. Dovlecelului nu-i place sa fie transferat de foarte multe ori. Luați în considerare că răsadurile dezvoltă frunze mari, deci diametrul recipientului ar trebui să fie peste 10 centimetri.
După plantare, recipientele cu semințe se păstrează într-o cameră cu o temperatură a aerului de 18-25 grade Celsius. După aceea, temperatura poate fi mai scazuta scăzută (la +15-20), altfel răsadurile vor începe să se întindă si sa creasca.
Prima fertilizare se efectuează la 10 zile după apariția răsadurilor.
A doua fertilizare se face înainte de transplantare, doar dacă frunzele s-au decolorat sau au devenit galbene. Se efectuează fertilizarea foliară (gasiti la fitofarmacii).
Transplantarea
Se efectuează atunci când solul se încălzește până la 15 grade Celsius. Un loc ideal într-o seră sau în gradina, la adapost.
Plantele sunt plantate la o distanță de 80 cm una de alta.
Fertilizarea de strat superior se aplică numai dacă solul nu este pregătit. În alte cazuri, se folosesc aditivi organici – compost sau gunoi de grajd putrezit.