Ar fi bine să încetăm să mai cumpărăm anumite produse din magazin și să încercăm să ni le preparăm singuri acasă.
Astfel, putem fi siguri că nu conțin tot felul de aditivi și substanțe dăunătoare pentru organism. În continuare te voi învăța să faci unt de casă.
Ai nevoie de:
- 1 kg smântână
- 4 pahar de apă rece
Mod de preparare:
Această rețetă este foarte simplă, trebuie doar să ai răbdare să aduni smântâna care se formează la suprafața laptelui. Așadar, trebuie să cumperi lapte de vacă proaspăt, aproximativ 5 litri pe săptămână. Pentru a obține 400 de grame de unt, va trebui să cumperi 25 de litri de lapte.
Strecoară bine laptele și pune-l la fiert, într-o oală. Oprește apoi aragazul, lasă laptele să ajungă la temperatura camerei, apoi pune-l la frigider peste noapte. A doua zi, scoate laptele din frigider, adună smântâna de deasupra și păstreaz-o la congelator.
Când ai adunat cantitatea necesară de smântână (1 kilogram), scoate-o din congelator și pune-o la frigider peste noapte. Transferă smântâna într-un bol și bate-o cu un mixer, apoi adaugă 2 căni de apă și continuă să amesteci timp de 5 minute până se transformă într-o cremă.
Mai adaugă 2 căni de apă și amestecă din nou. Probabil vei observa deja grăsimea care începe să se adune. Strecoară apoi untul pentru a elimina excesul de apă și pune-l într-un bol. Adaugă iarăși apă peste unt, presează-l cu o lingură și clătește-l până când apa iese curată.Pune untul într-un vas curat și păstrează-l la frigider. Îl poți servi dimineața la micul dejun, cu pâine proaspătă sau prăjită. Poftă bună alături de cei dragi și spor la gătit!