Aceasta reteta de painici eu o fac aproape in fiecare saptamana deoarece sunt extrem de bune, moi, pufoase si delicioase si sincer nu mai cumpar paine dulce de la magazin.
Se pregatesc foarte usor si aveti nevoie de ingrediente simple. Reteta de mai jos este pentru paine dulce dar daca veti pune doar o lingurita de zahar, in loc de 100 gr de zahar, veti obtine niste painici delicioase care inlocuiesc cu succes paine de la magazin. Pur si simplu va veti indragosti de ele!
Ingrediente:
- 500 de gr faina
- 160 de gr unt
- 100 gr zahar
- 50 ml lapte
- 18 gr. drojdie proaspătă
- Un praf de sare
- 4 ouă medii
Mod de preparare:
- Într-un castron mic turnați laptele cald cu drojdia și amestecați până se amesteca complet si lasati 10 minute la crescut.
- Într-un castron mare, cerne făina si adaugati sarea și zahărul.
- Încorporam drojdia dizolvată și ouăle în ingredientele uscate, frământăm amestecul cu mâna sau cu mașina până se omogenizeaza totul.
- Adaugam untul, framantam din nou pana cand aluatul capata flexibilitate si pana obtinem un aluat fin si elastic.
- Trebuie să framantam aluatul pentru aproximativ 20 de minute.
- Pune aluatul într-un vas uns cu ulei, acoperă cu un prosop si se lasa să se odihnească, intr-un loc cald timp de 30 de minute.
Formarea pâinicilor:
Punem aluatul pe suprafata de lucru si il impartim in bucati de aproximativ 50 de grame, le asezam intr-o forma unsa sau pe o tava si il mai lasam la dospit inca 30 de minute dar nu inainte de a le da o forma rotunda, frumoasa.
Ungeti pâinicile cu un ou batut si mai lasati la crescut, la loc caldut, pentru inca 30-40 de minute.
Coacerea pâinii:
Preîncălzim cuptorul la 180°C.
Punem tava (tapetata cu hartie de copt) in care punem pâinicile, în cuptor și lasăm la copt aproximativ 25 de minute.
Cand sunt gata, le lasam sa se raceasca si le servim. Pofta buna!