Astăzi vom pregăti pentru iarnă compot de zmeură și mere . Compotul de zmeura-mere este extrem de gustos si foarte usor de pregatit. Combinația de mere și zmeură conferă băuturii un gust delicios, iar fructele de zmeură o colorează sucul într-o frumoasă culoare purpurie.
Ție, ca și mie, îți va plăcea fără îndoială rețeta de compot de zmeură și mere. Este foarte usor de preparat. Răsplata ta va fi o băutură delicioasă și aromata, care ne va fi foarte utilă în sezonul rece. Eu am folosit mai putine fructe pentru ca in familia mea intai se bea sucul din compot iar fructele nu prea le mananca ai mei. Voi puteti pune mai multe fructe daca stiti ca se consuma.
Ingrediente pentru un borcan de 3 litri:
- Zmeură – 250 g
- Mar – 1 buc. (176 g)
- zahăr – 250 g
- Apa – 2,6 l
Mod de preparare:
Alegeți zmeura rosie și coaptă pentru acest compot. Sortăm fructele de zmeura, îndepărtând fructele stricate, cozile și resturile mici. Dacă zmeura este din gradina ta și știi că nu a fost stropita, atunci poti sa nu o speli – dar totusi e cel mai bine sa fie curata, fara praf.
Merele pentru compot trebuie sa fie din soiuri dulci – în timpul gătirii, nu se vor inmuia excesiv si vor rămâne în compot în felii intregi. Spălați merele sub jet de apă. Tăiați în jumătate. Tăiați mărul în felii subțiri și îndepărtați miezul.
Următorul pas este pregătirea borcanelor. Asigurați-vă că le sterilizați, astfel încât compotul să nu se strice. Puteți steriliza borcanele în cuptor sau la abur.
Puneti zmeura si feliile de mere in borcanele sterilizate cat inca acestea sunt fierbinti.
În continuare, pregătim siropul pentru compot. Turnați apă în tigaie, lasati-o la fiert, adăugați zahăr și fierbeți siropul timp de 2 minute, până când cristalele de zahar sunt complet dizolvate.
Puneti zmeura și feliile de mar in borcane si umpleti-le cu sirop clocotit. Acoperim borcanele de compot cu capace sterilizate.
Puneți borcanele de compot într-o cratita largă, pe al cărei fund ati pus un prosop de bumbac și turnați apă fierbinte în cratita. Punem cratita pe foc si dam la fiert la foc iute. Apoi reduceți focul, astfel încât să nu fie fierbere rapida. Sterilizați timp de 15 minute.
După sterilizare, scoateți cu grijă borcanele si mai strangeti odata capacele.
Întoarcem borcanele cu susul în jos și le acoperim cu un prosop sau o pătură.
După 10-12 ore, întoarcem borcanele înapoi și le transferăm într-un loc permanent de depozitare. Este de preferat să păstrați compotul de zmeură și mere într-un loc întunecat dar le puteți pastra si la temperatura camerei.
Gata, deliciosul nostru compot de zmeura si mere este pregatit pentru iarna!
P.S Eu am folosit un borcan mare dar voi puteti folosi borcane de 800 ml sau mai mici, de 370 ml – cum doriti si cum stiti ca se consuma compotul in familia voastra.