Perioada ideala pentru recoltarea urzicilor abia incepe. Urzicile sunt inca foarte mici si perfecte pentru sanatatea umana. Urzicile mari contin prea multi nitrati si nu mai sunt potrivite pentru prepararea mancarurilor si ceaiurilor.
Urzicile trebuie recoltate, cel tarziu, pana la sfarsitul lunii mai, dar este intotdeauna recomandat sa alegi urzici mici pline de vitamine.
De ce sa usuci urzicile pentru iarna? Cum le poti folosi in bucatarie?
Urzicile si beneficiile lor pentru sanatate
Urzica are efecte pozitive asupra sanatatii umane. Contine vitamina C, o cantitate mare de fier, carotenoide si flavonoide. Aceasta planta medicinala curata sangele si sustine hematopoieza.
De asemenea, are efect pozitiv asupra eczemelor, in special a celor cauzate de boli de rinichi, protejeaza impotriva formarii pietrelor la rinichi si ajuta si la tratarea inflamatiei tractului urinar.
Femeile vor aprecia aceasta planta, pentru ca este de ajutor si in timpul menstruatiei abundente. Urzica are efect benefic asupra vindecarii ranilor si favorizeaza regenerarea pielii.
Are efecte antiinflamatoare puternice si accelereaza procesele de vindecare. De asemenea, ajuta la tratarea bolilor reumatice.
Urzica nu are doar efecte pozitive asupra starii generale de sanatate, ci reduce si riscul de cadere a parului. Din acest motiv, vei intalni foarte des sampon de urzica in magazine.
Cu toate acestea, poti prepara un decoct de urzica acasa, pe care sa-l aplici pe par.
Cum se foloseste urzica?
Poti folosi urzica proaspata, dar si urzica uscata. Din aceasta se prepara o infuzie care se bea, in mod regulat sau se fac bai de picioare. Poti bea ceai de urzica in mod regulat pe tot parcursul anului si astfel te poti feri de raceala si anemie.
De asemenea, poti adauga urzici tinere si in diferite feluri de mancare. Poti face o supa foarte gustoasa sau un sos pentru paste din urzici.