Coada calului are capacitatea de a combate retentia de lichide. Acesta planta cu proprietati medicianle ofera o multime de beneficii pentru sanatate. Poti sa folosesti coada calului de fiecare data cand vrei sa vindeci o boala.
Coada calului si beneficiile sale pentru sanatate
Coada calului (Equisetum arvense) este o planta binecunoscuta si usor de recunoscut datorita aspectului sau caracteristic. Aceasta planta poate fi gasita in apropierea locurilor cu apa, deoarece necesita umiditate ridicata pentru a supravietui.
Tulpina plantei de coada calului este utilizata frecvent in tratarea multor afectiuni. Coada calului are un continut ridicat de vitamina C, siliciu, potasiu, magneziu, saponine, flavonoide, taninuri si alti nutrienti valorosi.
Cu toate acestea, rolul sau principal este de a actiona ca diuretic complet natural. Utilizarea altor medicamente sau produse in acelasi scop implica adesea riscul de a pierde prea multe minerale.
Proprietati medicinale
- Datorita proprietatilor sale diuretice, coada calului este un remediu rapid si eficient pentru picioarele umflate si retentia de lichide.
- Datorita continutului ridicat de flavonoide, coada calului este un excelent antioxidant. Astfel, incetineste procesul de imbatranirii stimulat de prezenta radicalilor liberi.
- Coada calului grabeste procesul de vindecare a ranilor. De asemenea, accelereaza regenerarea fracturilor osoase si entorselor.
- In plus, coada calului reduce nivelul de acid uric si previne atacurile de guta.
- Aceasta planta ne protejeaza organismul impotriva bolilor sistemului urinar, precum cistita sau pietrele la rinichi.
Asta nu este tot, coada calului mai are o multime de proprietati valoroase, adesea neglijate:
- Opreste diareea in caz de indigestie sau gastroenterita.
- Previne anemia.
- Trateaza gingivita.
- Opreste sangerarea, atat interna cat si externa.
- Consolideaza sistemul imunitar datorita continutului de flavonoide.
Produs cosmetic
Coada calului este o componenta cunoscuta si apreciata a produselor cosmetice.
- Infuzia sau extractul de coada calului este un produs excelent pentru pielea noastra. Un tonic facial cu coada calului intareste structura pielii, prevenind ridurile. In plus, coada calului ofera elasticitate si fermitate pielii.
- Previne caderea parului, varfurile despicate si trateaza matreata.
- Intareste unghiile.
In scopuri medicinale, coada calului este folosita:
- Sub forma de infuzii
- Ca supliment alimentar: sub forma de extracte lichide, capsule sau tablete
- Sub forma de comprese
Trebuie sa precizam ca aceasta planta nu trebuie folosita mult timp. Dupa maximum 3-4 saptamani de tratament, trebuie facuta o pauza lunga. Aceasta recomandare se datoreaza, in primul rand, proprietatilor diuretice puternice ale plantei. Daca nu este folosita cu atentie, poate duce la deshidratare.