Planta cunoscută sub denumirea științifică de Salvia provine din verbul latin „salvare”, care înseamnă a salva. Această plantă medicinală deține proprietăți antiseptice, fiind recomandată în special în cazurile de gripă și răceală, datorită capacității sale de a îmbunătăți starea mucoaselor.
Ceaiul de salvie este de asemenea un remediu eficient pentru durerile în gât. Beneficiile aduse sănătății de această plantă sunt deosebit de importante, iar costul pentru ameliorarea durerilor de gât este mult mai mic decât cel al medicamentelor prescrise în farmacii.
Efecte diuretice
Datorită efectului său diuretic, ceaiul de salvie poate fi folosit cu succes în tratamentul afecțiunilor la nivelul ficatului și rinichilor. Proprietățile sale permit eliminarea rapidă a toxinelor din organism.
Dar beneficiile sale nu se opresc aici. Salvia are proprietăți antiseptice recunoscute, fiind o alegere excelentă în tratamentul răcelilor, gripelor sau durerilor de gât. Specialiștii recomandă adăugarea a 3 grame de frunze de salvie la 150 ml de apă fierbinte pentru a obține efectele dorite.
Conform unui studiu efectuat de cercetători britanici, consumul regulat de ceai de salvie facilitează procesul de asimilare a informațiilor. De asemenea, salvia are un efect calmant asupra creierului, ceea ce poate îmbunătăți capacitatea de concentrare în situații de stres.
Atunci când vine vorba de durerile menstruale severe, ceaiul de salvie este o opțiune de încredere. Studiile realizate de medici și farmacologi au demonstrat faptul că atât extractul, cât și infuzia de salvie pot regla fluxul menstrual și pot ameliora durerile asociate cu această afecțiune.
Mai mult decât atât, estrogenul vegetal conținut de această plantă miraculoasă poate ajuta la reducerea simptomelor asociate cu menopauza.
Părul gras este adesea rezultatul unei secreții excesive de sebum la nivelul scalpului. Cu toate acestea, salvia a fost recunoscută de-a lungul timpului ca un remediu natural eficient împotriva acestei probleme.
Astfel, specialiștii recomandă amestecarea șamponului preferat cu extract de salvie pentru a obține un efect astringent care inhibă producția excesivă de sebum la nivelul scalpului. Cu toate acestea, extractul poate provoca reacții alergice, de aceea se recomandă efectuarea unui test preliminar pe o mică porțiune de piele.
Ceaiul de salvie poate stimula digestia, făcându-l un aperitiv excelent înainte de masă!
Salvia este o plantă cu proprietăți benefice pentru memorie!
Cercetările recente au demonstrat că aceasta îmbunătățește performanțele cognitive și previne apariția bolilor asociate pierderii de memorie, care apar odată cu înaintarea în vârstă.
Studiile arată că salvia poate reduce nivelul de zahăr din sânge și poate îmbunătăți acțiunea insulinei, motiv pentru care suplimentele alimentare pe bază de salvie sunt recomandate în prevenirea diabetului.
Salvia este un antitermic
Salvia este folosită și ca antitermic, pentru a combate febra la adulți și copii, sau ca antisudorific, pentru a reduce sau opri transpirația nocturnă. Ea are proprietăți carminative, ajutând la eliminarea gazelor intestinale și fiind benefică pentru sistemul digestiv. Ceaiul de salvie este antimicrobian, antiinflamator, astringent și mucolitic, fiind recomandat în cazul unor afecțiuni precum ulcerații dureroase în gât sau gingivite.
Dacă doriți să vă bucurați de proprietățile benefice ale acestei plante, puteți să vă preparați acasă un ceai de salvie și să îl consumați zilnic. Este important să urmați instrucțiunile de preparare și să nu depășiți doza recomandată.
Există numeroase beneficii ale utilizării interne a acestei plante:
- Reglează funcționarea normală a sistemului digestiv;
- Contribuie la funcționarea normală a sistemului hormonal feminin;
- Ajută la reducerea simptomelor neplăcute asociate cu menopauza;
- Îmbunătățește memoria și performanțele intelectuale;
- Reduce surmenajul psihic și intelectual;
- Menține sănătatea aparatului respirator;
- Reduce transpirația abundentă.
Salvia poate fi folosită ca adjuvant în tratamentul unor afecțiuni precum dispepsii, colici gastro-intestinale, metabolism îngreunat, diabet zaharat, menstruații neregulate, menopauză, viroze respiratorii, surmenaj psihic și intelectual, bronșite, viroze și nevralgii.
Pe de altă parte, există și beneficii externe ale utilizării acestei plante:
- Ajută la eliminarea disconfortului din cavitatea orală;
- Menține sănătatea pielii;
- Reduce riscul de sângerare;
- Reduce transpirația abundentă.
Salvia poate fi folosită ca adjuvant în tratamentul unor afecțiuni precum gingivite, stomatite, afte bucale, sângerări ale gingiei, plăgi și eczeme.
Lista de ingrediente pentru ceaiul de salvie
Pentru a pregăti o cană de ceai de salvie, aveți nevoie de următoarele ingrediente:
- O lingură de frunze proaspete de salvie sau o linguriță de salvie uscată
- O cană (200ml) de apă
- Jumătate de lămâie
- Zahăr sau miere după gust
Această rețetă este pentru o singură cană de ceai. Dacă doriți să pregătiți o cantitate mai mare, trebuie să multiplicați cantitatea de plante utilizată pentru fiecare cană suplimentară.
Timp necesar și instrucțiuni
Această rețetă de ceai de salvie necesită aproximativ 15 minute pentru a fi complet finalizată. Dintre acestea, timpul de infuzare este de 10 minute. Iată cum să pregătiți ceaiul de salvie:
- Puneți apa la fiert într-un ibric sau o cratiță și lăsați-o să fiarbă.
- Îndepărtați ibricul sau cratița de pe aragaz și adăugați frunzele de salvie.
- Acoperiți ibricul sau cratița cu un capac și lăsați ceaiul să infuzeze timp de 20 de minute dacă utilizați frunze proaspete sau de 10-15 minute dacă utilizați salvie uscată.
- Strecurați infuzia de salvie într-o cană și adăugați sucul de la jumătate de lămâie.
- Adăugați zahăr sau miere după gust și amestecați bine.
- Serviți ceaiul cald sau rece. În timpul verii, puteți să-l beți și cu gheață.
Vă dorim poftă bună!