Cornulete fragede cu gem sau magiun. O reteta de cornulete fragede simple si rapide, cu umplutura generoasa, vanilate si aromate. Pur si simplu se topesc in gura! Se pot umple cu gem, magiun, marmelada amestecata cu nuca, rahat, mac, cocos sau castane.
Aluatul meu este atat de fraged incat, dupa coacere, face „crontz” si s-a rupt intr-o fractiune de secunda. Este fix consistenta de aluat pe care am cautat-o si pe care v-o impartasesc.
Din cantitatile de mai jos obtinem circa 30 de cornulete (cca. 2 tavi). In locul untului se poate folosi si untura (in cantitate mai mica).
Ingrediente
Pentru aluat:
250 g faina
125 g smantana grasa minim 20%
3 galbenusuri
150 g unt cu min 80% grasime sau 100 g untura
sare
vanilie
Pentru umplutura:
300 g gem/magiun
sau 200 g gem + 100 g nuca)
Pentru decor:
aprox. 100 g zahar pudra vanilat
Cum se prepară?
Pentru aluat se pun intr-un bol untul rece taiat cubulete, galbenusurile, un praf generos de sare si smantana, vanilia, peste care se adauga intreaga cantitate de faina. Aluatul nu contine zahar. Se amesteca fie cu robotul, fie cu mana doar pana se omogenizeaza ingredientele. NU se framanta viguros pentru ca se va intari la copt!
Aluatul se inveleste in plastic si se lasa la rece o ora (faceti atunci o forma mai plata pentru a se raci mai repede) sau chiar peste noapte.
Pentru umplutura pregatim gemul sau magiunul, marmelada sau alta umplutura dorita. Puteti sa puneti si mac sau cocos (oparite cu lapte fierbinte ca si la reteta de la baigli), sau puteti amesteca gem de caise cu nuca sau migdale, astfel cum am facut eu. Nuca macinata absoarbe din umiditate si nu lasa gemul sa curga din cornulete. In plus, confera acestor cornulete un gust si o aroma deosebite.
Cum se modelează?
Aluatul se scoate de la rece si se lasa 30 de minute pe masa de bucatarie. Se imparte in patru si se intinde apoi, pe rand, fiecare portie in foaie foarte subtire.
Din fiecare bila obtinem 8 cornulete. Aluatul trebuie se fie cat de subtire posibil. Cercul va avea un diametru de circa 35 cm. Cu rola de taiat pizza sau cu un cutit taiati mai intai in jumatate, apoi in sferturi si inca odata fiecare sfert in jumatate. Obtinem astfel 8 triunghiuri. Umplutura se pune pe un capat si se incepe rularea.
Se ruleaza astfel incat sa trecem aluatul peste umplutura, apoi cu degetele apasam binisor capetele pentru ca sa nu poata iesi umplutura si la fel procedam si in fata, apoi indoim lejer capetele si rulam pana se formeaza un cornulet, la care ii tragem capetele in fata.
Capetele se indoaie in totdeauna astfel incat „cusatura” (zona de imbinare) sa fie dedesubt.
Cornuletele se aseaza pe o hartie de copt. Eu le-am asezat pe o foaie siliconata. Nu se ung cu nimic.
Aceste cornulete fragede cu gem sau magiun se coc la 170°C (cuptor preincins) timp de 15 minute. Daca le faceti mai mici, scadeti perioada de coacere. Daca le faceti mai mari, cresteti usor. Pana se coc, pregatiti un bol cu zaharul pudra vanilat.
In momentul in care le scoateti din cuptor, cu ajutorul unei palete le asezati direct in zaharul pudra vanilat. Nu se lasa deloc la racit! Cu cat se racesc mai tare cu atat zaharul pudra nu se va mai lipi de exterior. Si nu uitati ca aluatul nu contine zahar. Asadar trebuie sa va grabiti.
Cornuletele astfel obtinute se aseaza pe un platou sau daca doriti sa le tineti mai multe zile, le puneti in cutii cu capac. Aceste cornulete fragede cu gem sau magiun se mentin proaspete peste o saptamana.
Merita sa incercati si voi aceste cornulete fragede cu gem sau magiun! Vor disparea imediat de pe platou!
Poftă bună!