Rețetă de Cozonac Babka cu nucă si ciocolată. O rețetă modernă care arată absolut fabulos – este pufos si aromat așa cum trebuie să fie un cozonac adevărat.
Haideti sa trecem la fapte si sa vedem concret de ce ingrediente avem nevoie pentru a prepara acest cozonac minunat si care sunt pasii.
Ingrediente pentru aluat:
- 550g făină albă,
- 100g zahăr,
- 2 lingurite drojdie uscată,
- 1/2 lingurită sare,
- 3 ouă, 150g unt,
- 120ml lapte,
- coaja rasă de la o portocală,
- o fiolă esentă de vanilie
Ingrediente pentru umplutură:
- 150g ciocolată (recomand sa folositi o ciocolata buna. eu am folosit Milka)
- 150g nuci măcinate,
- 150g unt,
- 50g zahăr pudră de la Coseli,
- 30g cacao
- optional, rahat, taiat cubulete. Eu nu am folosit in aceasta reteta.
Mod de preparare
Pentru prepararea aluatului: punem intr-un lighean sau bol adanc urmatoarele ingrediente: făina, zahărul, drojdia, sarea, esenta si coaja de portocala. Adaugam, pe rand ouăle, untul topit si laptele care trebuie sa fie căldut. Framantam compozitia pană se obtine un aluat ferm si elastic.
Aluatul trebuie framantat aproximativ 15-20 de minute. Stim ca este framantat de ajuns, atunci cand el desprinde de pe maini.
Se unge la suprafată aluatul cu putin ulei, apoi se acoperă cu o folie alimentară sau un prosop de bucătărie. Lasam aluatul la crecut intr-un loc căldut pană isi dublează volumul.
Prepararea umpluturii: topim ciocolata si untul, apoi adaygan zahărul, cacaoa si nucile. Amestecam usor pana se topeste toata ciocolata, iar apoi se lasă la racit. Teoretic, trebuie sa ajunga la termperatura camerei.
Asamblarea cozonacului
Prehatim 2 tăvi pentru cozonac de 24 cm si le ungem cu putin unt, apoi tapetam tavile cu hartie de copt.
Luam jumătate din compozitia de aluat si o indindem pe o masa dupa ce am pus putina fain sa nu e lipeasca, apoi se intinde o foaie de aluat de aproximativ 1 cm grosime. Se intinde jumătate din umplutura de ciocolată peste aluat, si se lasă 2 cm pe margini liber. Latura stangă se unge cu putină apă, apoi se rulează pe lung, de la dreapta la stanga.
Punem ruloul de aluat intr-o tavă si apoi il punem la congelator pentru vreo10-15 minute. Scoatem ruloul de aluat, il asezam pe o suprafată pe care am pus faina si apoi il taiem in jumatate (pe lung, nu pe lat). Lipim cele doua capete unul de altul, si apoi ridicam cu maxima atentie o jumătate peste cealaltă, formand o impletitură. Trebuie sa arate, fix ca o coada impletita.
Repetam procedura cu cel de-al doi-lea cozonac. Se asează in tava pentru copt si se acoperă tavile cu un prosop de bucătărie, apoi se lasă cozonacii să crească la temperatura camerei circa o oră jumătate.
Cozonacii se pun la copt in cuptorul incins la 190˚ timp de 35 – 40 minute, apoi se ung cu putină miere de albine si se lasă la racit. Nu taiati cozonacii pana cand acestia nu s-au racit corespunzator.