Prăjitura cu mere și frișcă poate fi servită în orice sezon, însă mie mi se pare că acest desert este mult mai potrivit pentru evenimentele ce au loc toamna. Rețeta acestei prăjituri este prezentată în rândurile de mai jos.
Ingrediente pentru blat:
- 5 ouă, 5 linguri zahăr
- 5 linguri făină, 1 linguriță praf de copt
- 1 lingură ulei
Ingrediente pentru umplutură:
- 1 kg mere curățate și tăiate felii
- 1 litru apă, 300 gr zahăr
- 3 plicuri zahăr vanilat
Ingrediente pentru budincă:
- Apa în care au fiert merele
- Apă (dacă mai este necesar pentru a obține 1 litru de lichid)
- 3 plicuri budincă de vanilie
Ingrediente pentru decor:
- 200 ml smântână dulce pentru frișcă
- Nucă măcinată
Mod de preparare:
Mai întâi pregătim blatul și începem prin a separa gălbenușurile de albușuri. Batem albușurile cu mixerul până obținem o spumă tare. Separat, batem gălbenușurile cu zahărul, apoi adăugăm uleiul și făina amestecată cu praful de copt. Amestecăm bine pentru a combina ingredientele.
Adăugăm spuma de albușuri și amestecăm totul cu un tel.Întindem aluatul obținut într-o tavă dreptunghiulară de 21 x 36 cm tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei și presărată cu făină.
Introducem tava în cuptorul preîncălzit la 180 grade și coacem blatul timp de aproximativ 25 de minute. Lăsăm blatul să se răcească.Pentru a prepara umplutura, spălăm, curățăm și tăiem merele în felii, apoi le punem într-o oală. Adăugăm zahăr, zahăr vanilat și apă și gătim merele până se înmoaie.
Strecurăm merele gătite și le lăsăm să se răcească. Punem deoparte apa în care am fiert merele pentru că o vom folosi la prepararea budincii.
Pasăm merele cu un mixer vertical și le punem peste blatul copt din tavă.Pentru a prepara budinca adăugăm apa proaspătă în apa în care am fiert merele, pentru a obține 1 litru de lichid. Într-un castron amestecăm budinca de vanilie cu 200 ml de lichid și amestecăm cu un tel.
Turnăm apa rămasă într-o oală și așteptăm să fiarbă. Când apa fierbe, adăugăm budinca și amestecăm până se îngroașă.Întindem budinca fierbinte peste merele gătite din tavă, apoi lăsăm prăjitura să se răcească complet.
Batem smântâna dulce cu mixerul până obținem o frișcă fermă. Întindem frișca peste prăjitură și presărăm deasupra nucă măcinată.
Punem prăjitura la frigider pentru câteva ore, după care o putem tăia și servi. Poftă bună!