Nu stiam ce sa fac c-o varza mijlocie ce sedea trista-n frigider de vreo 2-3 zile. Aveam alte mancaruri prin cratite si de nicaieri m-a apucat o pofta cumplita de varzari.
Ingrediente pentru aluat:
- 300g faina;
- 100g margarina;
- 100ml apa;
- 15g drojdie (cat o aluna mare sau cat o nuca mica)
Mod de preparare aluat
- se dospeste drojdia in apa si se amesteca cu si faina, adaugand incetinel si margarina topita
- obtinem o coca elastica pe care o lasam la dospit pana isi dubleaza volumul
- cantitatea de lichid este mereu ajustabila, rezultatul trebuie sa fie asa cum l-am descris mai sus
Variatia mea, facultativa, a fost 150g faina alba si 150g faina integrala
Mod de preparare umplutura
- * ulei, o jumatatea de varza dulce (mijlocie), sare si piper
- – varza taiata fideluta se presara cu sare si se lasa deoparte
- – dupa aproximativ 30 minute se stoarce de zeama si se caleste in ulei, amestecand des sa nu se prinda de cratita
- – se sareaza si pipereaza dupa gust.
Se intinde coca in foaie patrata, cam de 1/2 grosimea unui deget mai subtirel, 5mm si se taie in dreptunghiuri de marimea unei palme. Pe una dintre jumatati se pune o lingura de umplutura, se acopera umplutura cu a 2-a jumatate si capetele de aluat acum regasite se contopesc cu ajutorul degetelor sau cu o furculita. Le putem lasa cateva minute la odihna.
Se prajesc la foc mediu, in baie de ulei pana se rumenesc frumos. Se scot pe hartie absorbanta.
Daca tot m-am pornit, din jumatate de cantitatea de aluat am facut varzari la cuptor, sa vedem ce preferam. Foaia se taie in patrate, umplutura se pune pe mijloc, se unesc, ca o cupola, colturile patratului, se lasa deoparte 20 minute si se dau la cuptor, la foc incins la temperatura medie (375F) pana se rumenesc frumos.