Muscatele sunt printre cele mai populare plante cu flori si le regasim in fiecare casa deoarece este o planta putin pretentioasa, infloreste extrem de frumos si cu flori bogate. Pot fi plantate atat in gradina cat si in ghivece si veti avea flori pe tot parcursul verii dar si iarna, cand trebuie sa le tineti in casa.
Trucuri care te ajuta sa ai muscate frumoase si bogate in gradina sau pe balcon.
Locul potrivit
Trebuie sa alegi locul potrivit unde sa-ti plantezi muscatele pentru ca le plac spatiile deschise si bine aerisite dar ferite de curenti puternici de aer.
Foloseste ghivece mari pentru a-ti planta muscatele pentru ca trebuie sa aiba suficient spatiu pentru dezvoltare. Daca radacinile ies prin orificiile de scurgere atunci trebuie sa o schimbi intr-un ghiveci mai mare.
Pune-le apa suficienta – fara sa exagerezi
Muscatele iubesc lumina, soareel si apa asa ca trebuie sa le uzi regulat dar nu excesiv. Vara trebuie sa le uzi de 2-3 ori pe saptamana insa daca sunt tinute in soare atunci trebuie sa le uzi in fiecare zi. Ideal este sa le uzi dimineata si seara, nu in timpul amiezii deoarece risti sa le oparesti.
Cea mai buna apa cu care sa uzi florile este apa de ploaie.
Tine-le la lumina dar nu in bataia directa a razelor soarelui
Daca vrei ca plantele tale sa aiba foarte multe flori, trebuie sa tii ghivecele la lumina si nu la umbra deoarece nu vor inflori la fel de frumos si vor fi mai sensibile la boli.
Ai grija si la prea mult soare – daca stau toata ziua in soare, florile se pot usca
Fertilizeaza-le
Asigura-le florilor tale toti nutrientii de care acestea au nevoie. Din luna Aprilie pana in luna Septembrie trebuie sa le oferi ingrasamant (dizolvat in apa).
Cea mai buna solutie pentru o inflorire bogata este sa folosesti ingrasamant special pentru muscate.
Ciupirea si taierea muscatelor
Muscatele anuale nu au nevoie de taiere insa trebuie sa indepartezi toate frunzele ofilite pentru a stimula aparitia bobocilor de floare.
Daca vrei muscate cu multe flori si multe tulpini este ideal sa le ciupesti – le indepartezi varful lastarilor pentru ca planta sa se ramnifice si sa fie mai bogata.
Atentie insa, ramurile care au flori nu se ciupesc. Daca aveti plante batrane acestea se taie pana la jumatate din inaltime pentru a favoriza aparitia unoi noi lastari.
Spre toamna, rupe frunzele si florile uscate iar crengutele taie-le la primul nod de frunza.
Ai grija la daunatori
Daca muscatele tale sunt atacate de ciuperci sau au daunatori, atunci trebuie sa apelezi la diverse solutii din fito farmacii pentru a scapa de aceste probleme.