De cativa ani am descoperit o reteta delicioasa de pastai murate. Daca de obicei, foloseam doar seminte de marar, cand puneam pastaile la murat, acum folosesc si verdeata. Astfel, pastaile arata minunt in borcan si au o aroma interesanta.
Ingrediente:
- 1 kg pastai, 2 catei de usturoi
- 2-3 crengute de marar, 2-3 boabe de piper negru
- 2 linguri zahar, 1 lingura sare grunjoasa
- 2 linguri otet 9%
- 1 litru apa
Mod de preparare:
Punem o oala cu apa pe aragaz. Astaptam sa fiarba apa. Intre timp, spalam pastaile si rupem capetele tari. Taiem pastaile in bucati mici. Introducem pastaile in apa clocotita si le gatim timp de 5 minute, la foc mic.
Le scoatem apoi din apa, le punem intr-o strecuratoare si le lasam sa se usuce putin. Punem in borcane curate, boabe de piper negru si crengute de marar. Adaugam apoi pastaile.
Punem apa la fiert intr-o cratita, pentru a pregati marinada. Cand incepe sa fiarba adaugam sare si zahar. Amestecam pana cand cristalele se dizolva complet. La final, adaugam otetul, amestecam si oprim focul.
Turnam marinada fierbinte in borcanele cu pastai. Acoperim complet pastaile cu lichid. Acoperim borcanele cu capace si le punem intr-o oala cu apa fierbinte. Asteptam sa fiarba apa, apoi mai lasam oala pe foc inca 25 de minute.
Dupa sterilizare, scoatem borcanele din apa, infiletam bine capacele si le intoarcem cu gura in jos. Le infasuram intr-o patura calda si asteptam sa se raceasca. Dupa ce s-au racit complet, le depozitam intr-un loc intunecat si rece, de preferat in pivnita sau in camara.