Dulceață de ardei iuți – O rețetă exotică, cu care veți impresiona orice musafir – Servită alături de o friptură, de un grătar, va înlocui orice sos sau ketchup… Combinația dulce-acru-iute fac din această dulceață o garnitură perfectă…
Ingrediente:
600 grame ardei iuți roșii
400 grame ardei capia sau gogoșari
1 litru oțet
1 kg zahăr
Mod de pregatire:
Ardeii se spala, se usuca, apoi li se scot samburii si nervurile. Este un proces mai migalos, dar merita efortul, avand in vedere rezultatul final… In timpul curatarii, purtati manusi pentru a evita usturimea degetelor provocata de ardeii iuti… Dupa curatare, ardeii se taie in fasii mici…
Intr-un vas, se fierbe otetul cu zaharul. E recomandat ca bucataria sa fie bine-aerisita – aburii rezultati in urma fierberii otetului pot fi neplacuti… Se fierbe aproximativ 30 minute, pana rezulta un sirop…
Se adauga ardeii si se lasa sa fiarba in continuare, pana dulceata e bine-legata… Pentru a verifica daca dulceata este bine-legata, se introduce o lingurita in siropul de dulceata… Cand scoateti lingurita, nu trebuie sa cada mai mult de trei picaturi ferme de sirop…
Fierbinte fiind, se pune in borcane sterilizate, care se inchid ermetic. Se pun in pături, pana se racesc complet, lent…
La final, se depoziteaza in camara…
Sa o savurati cu pofta! Pofta buna!
Rețetă preluată cu acord expres, de la dna. Margareta Cismasiu