Putem crea un coș din aluat comestibil, atât pentru Paște, cât și pentru alte sărbători importante. În acest coș putem pune o mulțime de bunătăți pe care să le servim împreună cu cei dragi. Iată de ce ingrediente avem nevoie pentru a crea un coș comestibil.
Ingrediente pentru aluat:
- 1 kg făină de grâu
- 500 ml lapte călduț
- 1 cub drojdie proaspătă
- 3 lingurițe zahăr, 200 ml ulei
- 2 gălbenușuri, 2 lingurițe sare
În plus:
- 1 gălbenuș de ou
- Puțin lapte
Mod de preparare:
Așezăm o hârtie rezistentă la grăsimi pe suprafața de lucru și punem deasupra un castron cu fața în jos, astfel încât să putem trasa pe hârtie un cerc. Trebuie să folosim un castron termorezistent, pentru că-l vom băga și în cuptor.Învelim castronul pe exterior cu folie de aluminiu.
Zdrobim drojdia și o punem în laptele călduț împreună cu zahărul. Nu este nevoie să lăsăm drojdia să se umfle.
Punem făina de grâu într-un castron mai mare, face o gaură în mijloc și adăugăm drojdia, uleiul, gălbenușurile și sarea. Amestecăm ingredientele cu un mixer cu cârlige pentru frământat. Când aluatul nu mai poate fi amestecat cu mixerul, îl presărăm cu puțin făină și-l frământăm cu mâinile.
Întindem aluatul pe suprafața de lucru presărat cu făină și-l tăiem în mai multe benzi egale.Așezăm benzile de aluat pe castronul înfoliat, exact ca în imaginea de mai jos.
Apăsăm mijlocul cu mâna sau cu un alt castron.
Continuăm să adăugăm benzile de aluat în jurul castronului, trecând cu ele pe sub fâșiile deja plasate. Tăiem excesul de aluat și îl păstrăm pentru mai târziu. Lăsăm aluatul să se odihnească aproximativ 15 minute.
Batem gălbenușul de ou cu o furculiță și adăugăm puțin lapte. Amestecăm bine ingredientele și ungem aluatul cu amestecul obținut.Coacem coșul de aluat timp de aproximativ 25 de minute în cuptorul preîncălzit la 180 grade. După ce s-a copt, îl lăsăm să se răcească.
Frământăm o parte din aluatul pe care l-am tăiat când am format coșul și îl întindem pe suprafața de lucru presărată cu făină. Tăiem aluatul în 3 benzi egale. Lipim capetele aluatului între ele și împletim benzile. Formăm un cerc împletit pe care îl punem într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.Ungem aluatul cu gălbenuș și lapte și-l coacem în cuptorul preîncălzit la 180 grade timp de aproximativ 20 de minute. Îl scoatem apoi din cuptor și-l lăsăm să se răcească.
Întoarcem coșul din aluat și îndepărtăm castronul și folia de aluminiu.
Frământăm restul de aluat pe care l-am păstrat pentru mâner, îl întindem pe suprafața de lucru și-l tăiem în 3 benzi egale. Împletim benzile de aluat și tăiem excesul de aluat. Punem o bucată de folie de aluminiu peste castronul pe care l-am folosit pentru a coace coșul de aluat.Punem aluatul împletit pe folia de aluminiu de pe castron și-l coacem timp de aproximativ 20 de minute în cuptorul preîncălzit la 180 grade. Lăsăm aluatul să se răcească.
Introducem două scobitori în capetele mânerului.Așezăm cercul împletit peste coș și punem două scobitori în locul în care vom pune mânerul. Prindem mânerul de aluat de coș și ne asigurăm că nu se mișcă.
Coșul este gata și îl poți umple cu tot ce dorești. Poftă bună și spor la gătit!