Pentru cei care se confruntă cu probleme legate de căderea părului, luna iulie reprezintă un moment propice pentru pregătirea celebrei tincturi din frunze de nuc, un remediu natural recunoscut pentru combaterea căderii părului și regenerarea firelor de păr deteriorate în urma vopsirii repetate.
Recoltarea frunzelor de nuc are loc între luna mai și luna august, perioadă în care acestea conțin cel mai mare nivel de substanțe active benefice. Pentru a nu afecta arborii, nu se recoltează mai mult de 2-3 kg de frunze proaspete de pe același copac.
Este important ca frunzele să fie uscate cât mai repede după recoltare, într-un strat subțire și protejate de soare, pentru a-și păstra proprietățile nealterate și a obține o tinctură de calitate superioară. Frunzele tinere și ferme de nuc, de pe vârfurile ramurilor, sunt cele mai potrivite pentru prepararea tincturii, deoarece acestea conțin cei mai mulți compuși activi terapeutici.
Frunzele de nuc prezintă și o serie de proprietăți extrem de benefice pentru organismul uman. Prin prepararea lor sub diverse forme, în special sub formă de tinctură sau infuzie, pot fi tratate afecțiuni stomacale, intestinale, hepatice și multe altele. Astfel, frunzele de nuc devin un panaceu folosit de strămoșii noștri ori de câte ori era necesar, contribuind la menținerea unei calități superioare a vieții până la vârste înaintate.
Reteta tincturii de nuc împotriva căderii părului
Ingredientele necesare:
• 30 grame de frunze de nuc bine uscate (echivalentul a aproximativ 2-3 linguri de frunze uscate mărunțite)
• 150 ml de alcool sau alt produs distilat, obținut în gospodărie
• 100 ml de apă de izvor sau apă minerală plată
Modul de preparare al tincturii:
Pentru a prepara corect această tinctură, este important ca frunzele de nuc să fie foarte bine uscate. Apoi, acestea pot fi mărunțite grosier, frecându-le între palme (asigurați-vă că vă spălați bine mâinile înainte). Frunzele se introduc într-un recipient (sticlă sau borcan), iar peste ele se toarnă cei 150 ml de alcool și apă. Tinctura trebuie lăsată la macerat timp de două săptămâni, agitându-se de 2-3 ori pe zi pentru a se amesteca bine.
După încheierea perioadei de macerare, amestecul trebuie filtrat printr-un tifon și lăsat în frigider timp de încă 5-6 zile pentru a se limpezi, apoi se trece cu grijă partea limpede într-un alt recipient, eliminând eventualele reziduuri depuse pe fundul vasului.
Tinctura se păstrează în flacoane de sticlă sau plastic prevăzute cu dop picurator. Termenul de valabilitate al tincturii de nuc este de 2 ani de la data preparării, astfel că ne poate fi de folos o perioadă destul de îndelungată. Dacă observați depuneri în timpul păstrării, acestea pot apărea în mod obișnuit în al doilea an de la preparare, iar flaconul trebuie agitat înainte de utilizare.
Proprietățile și utilizările tincturii de nuc
După fiecare spălare a părului, se poate pregăti un amestec format din 10-12 picături de tinctură din frunze de nuc și un litru de apă, cu care se clătește părul, masând bine scalpul. Amestecul trebuie agitat înainte de utilizare pentru a se dizolva tinctura de nuc, care este foarte puternică. După 8-10 clătiri cu această soluție, efectul va fi deja vizibil: firele de păr vor fi mult mai ferme, își vor recăpăta vitalitatea și sănătatea, iar căderea părului va fi redusă. Un efect benefic suplimentar vizibil va fi acela că firele de păr albe vor capăta o nuanță mai închisă.
Efectul benefic al frunzelor de nuc asupra podoabei capilare se datorează substanțelor active pe care le conțin (uleiuri volatile, minerale, iuglonă, tirozină), acestea contribuind la regenerarea părului și la îmbunătățirea sănătății acestuia. De asemenea, frunzele de nuc conțin o cantitate importantă de vitamina C, care conferă strălucire părului, lucru observat și apreciat de bunicile noastre, care foloseau frecvent această tinctură.
Pe lângă utilizarea excelentă în combaterea căderii părului, tinctura din frunze de nuc mai are câteva utilizări remarcabile, laudate de terapeuți din întreaga lume:
Tratamente interne:
- Boli ale aparatului cardio-vascular – boală coronariană, hipertensiune, angină pectorală, infarct miocardic: câte 20 de picături din tinctura de frunze de nuc, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau saschiu.
- Boli ale aparatului circulator periferic – varice, tromboflebite, hemoroizi, fragilitate capilară: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai din frunze de ginkgo biloba sau saschiu.
- Boli ale aparatului digestiv – dispepsii, regurgitații, colici, diaree de natură bacteriană, flatulență, balonări: se iau câte 30 de picături de tinctură, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de gălbenele.
- Boli metabolice și endocrine – diabet zaharat, hipotiroidie: se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de teci de fasole.
- Boli de natură inflamatorie tip reumatic: câte 30 de picături din tinctura de frunze de nuc, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de salcie.
- Obezitate: se ia câte 1/2 linguriță de tinctură, înainte de mesele principale.