Nu este deloc surprinzator faptul ca usturoiul a devenit baza mancarurilor zilnice. Stiinta lauda beneficiile minunate ale usturoiului. Cu toate acestea, ceea ce majoritatea oamenilor nu stiu este ca 80% din usturoiul vandut in toata lumea provine din China.
Chiar si soiurile ecologice sunt, de obicei, exportate din China, unde certificarea ecologica nu este bine reglementata de lege. Sunt sanse mari ca usturoiul din bucataria ta sa provina din aceasta tara si sa fi fost pulverizat cu pesticide.
Iata cum sa eviti sa cumperi usturoi chinezesc si ce poti face pentru a te proteja de consecintele consumului acestuia.
Usturoiul chinezesc este albit si stropit cu substante chimice
Usturoiul livrat din China este pulverizat cu substante chimice, astfel incat sa nu infloreasca atunci cand sta pe rafturile magazinului alimentar. In plus, este albit cu clor pentru a ascunde petele intunecate care sunt complet naturale.
Cu cat usturoiul este mai colorat si alb, cu atat are mai multe sanse sa ajunga in cosurile noatre de cumparaturi.
Persoanele care consuma orice produs contaminat cu clor prezinta un risc foarte mare de a dezvolta cancer, in comparatie cu cei care nu consuma astfel de produse.
Usturoiul chinezesc, potrivit legii, trebuie pulverizat cu pesticide care contin bromura de metil pentru a combate daunatorii si buruienile.
In concentratii mari, aceste substante chimice pot avea un efect daunator asupra sistemului nervos central si a sistemului respirator. In unele cazuri, intoxicatia cu bromura de metil poate duce chiar si la moarte.
Depozitarea usturoiului chinezesc o perioada lunga de timp poate duce la pierderea proprietatilor acestuia. Alicina, unul dintre compusii principali ai usturoiului nu mai este atat de puternica, in timp.
S-ar putea sa crezi ca faci ceva bun pentru sanatatea ta, adaugand usturoi chinezesc in mancare. De fapt, insa, corpul tau primeste doar cantitati foarte mici de alicina.
Cum sa verifici daca usturoiul a fost albit?
Greutate
Usturoiul romanesc este mult mai greu decat usturoiul chinezesc. Acest lucru se datoreaza faptului ca chinezii incearca sa reduca greutatea produsului lor, eliminadn cea mai mare parte din apa pentru a reduce costurile de transport. Daca usturoiul este prea usor si, de asemenea, mai putin bulbos, este posibil sa fie din China.
Gust
Usturoiul romanesc va avea o aroma mult mai puternica si mai bogata decat usturoiul chinezesc.
Radacini
Usturoiul chinezesc este intotdeauna bine curatat de radacini.
Cand cumperi usturoi de la agricultorii locali te asiguri ca folosesti un produs sanatos, fara substante chimice.