Coada calului este o plantă medicinală cu frunze subțiri și flori neînsemnate, care crește în zonele umede și mlaștinoase din Europa, Asia și America de Nord. Aceasta este cunoscută pentru proprietățile sale diuretice, antiinflamatorii, antispasmodice și astringente.
În medicina tradițională, coada calului este folosită pentru a trata problemele renale și urinare, cum ar fi infecțiile tractului urinar, calculii renali și inflamația prostatei. De asemenea, este utilizată și pentru a trata probleme ale pielii, cum ar fi acneea și eczemele, precum și pentru a îmbunătăți sănătatea părului, pielii și unghiilor.
Bronsite, pneumonie, tuberculoza pulmonara
se ia de 3 ori pe zi cate o lingurita de pulbere de coada-calului, pe stomacul gol. Are efecte antiseptice (mai ales antibacteriene), ajuta la refacerea rapida a tesuturilor distruse de infectii, fiind un remediu foarte eficient atunci cand boala deja s-a instalat sau tinde sa se cronicizeze.
Pentru consolidarea oaselor, vindecarea rapida a fracturilor
Studii de medicina experimentala arata ca oasele fracturate se sudeaza de 1,5 pana la 2 ori mai repede atunci cand se administreaza coada-calului, care este bogata in saruri de calciu si magneziu si, in plus, prin mecanisme inca necunoscute, permite asimilarea rapida a acestor minerale.
Se iau de regula 4 lingurite de pulbere, pe stomacul gol, cu 5-10 minute inainte de masa. Este un remediu recomandat si in osteoporoza, mai ales in combinatie cu lemn-dulce.
Prevenirea si tratarea arteriosclerozei
Se administreaza 2-3lingurite de pulbere de coada-calului pe zi. Studii de ultima ora arata ca in organismul uman, cantitatea de siliciu scade odata cu varsta, ceea ce determina rigidizarea si sclerozarea vaselor de sange, mai ales a arterelor.
Ori, coada-calului este planta care contine cea mai mare cantitate de siliciu solubil din lume, in cure de 2-3 luni fiind un reintineritor de exceptie. Tratamentul cu pulbere de coada-calului este foarte eficient si in hipertensiune, precum si in bolile de inima(continutul ridicat de potasiu al acestei plante este un argument in plus in acest sens).
Retentie de apa in tesuturi, cistita, nefrita
Se administreaza zilnic 3 pahare de macerat la rece de coada-calului. O cura dureaza minimum 14 zile si are efecte diuretice si stimulente ale functiei renale.
De asemenea, coada-calului are efecte antibiotice de intensitate medie,care sunt mult potentate de baile de sezut fierbinti cu coada-calului (1litru de decoct la cinci litri de apa pentru baie).
Nisip la rinichi
(microlitiaza renala) – se administreaza decoctul combinat de coada-calului, 2-3 cani pe zi. Terapeutul german SebastienKneipp recomanda, tot in acest scop, un ceai preparat din coada-calului,fructe de ienupar si flori de soc. Din aceste plante, combinate in proportii egale, se prepara un decoct obtinut dupa metoda pe care am prezentat-o anterior, din care se beau 2-3 cani pe zi.
Hemoragii abundente in timpul ciclului menstrual
Ca remediu de urgenta, se ia o doza unica, de 2-3 lingurite de pulbere, dupa care se continua cinci zile tratamentul, cu 1-2 lingurite pe zi. Coada-calului are efecte antihemoragice puternice si permite refacerea rapida dupa sangerarile abundente, fiind unul din cele mai bune remedii in anemia post-hemoragica.
Acest tratament este un foarte bun adjuvant si in toate tipurile de hemoragie interna.
Colagenozele
Siliciul, continut din belsug de coada-calului, este un mineral esential in producerea colagenului (care este un „adeziv corporal” ce mentine unite tesuturile musculare si pielea). S-a constatat ca aportul marit de siliciu obtinut prin administrarea sistematica de coada-calului (4 grame de pulbere pe zi) contribuie, alaturi de regimul vegetarian preponderent crudivor, la ameliorarea acestei boli.
Hiperaciditate gastrica, ulcer
Se ia 1 lingurita rasa de coada-calului, pe stomacul gol, de 3-4 ori pe zi. Este un excelent antiacid,avand si proprietati cicatrizante foarte bune. Se fac cure cu acest remediu, incepand cu sfarsitul lui februarie si pana la inceputul lui mai,acesta fiind intervalul de timp in care se manifesta cel mai frecvent aceste afectiuni.
Tratamente externe cu coada-calului Abces
Se pun comprese cu decoct de coada-calului ceva mai concentrat (6 linguri la litru) pe locul afectat. Compresele se tin cate un sfert de ora, schimbandu-le din cand in cand. Aceasta aplicatie curata abcesele, le dreneaza si accelereaza cicatrizarea treptata.
Eczeme, eczeme cu mancarimi
Se fac spalaturi cu decoct de coada-calului, dupa care se aplica o cataplasma, ce se tine vreme de 1-3ore, iar apoi locul tratat se lasa sa se zvante la aer.
Hemoragii nazale
(epistaxis) – intr-un pahar de decoct combinat de coada-calului se pune o lingurita de sare si se amesteca bine. Se trage putin pe nas din acest preparat. Efectul de oprire al sangerarii va fi prompt.
Contuzii
Se pune o cataplasma cu coada-calului (se prepara dupa metoda descrisa anterior) si se tine vreme de 2-3 ore pe locul afectat.
Transpiratie abundenta a picioarelor
Se fac seara bai fierbinti de picioare cu decoct de coada-calului.
Precautii
Administrarea plantei pe perioade de timp mai lungi de doua saptamani (cu doua saptamani de pauza) nu este recomandata copiilor,datorita continutului ridicat de siliciu anorganic.
Celulita si vergeturile
se trateaza atat intern, cat si extern cu coada-calului. Intern se va face o cura de o luna, cu macerat la rece, din care se vor bea 1-2 cani pe zi. Extern, se face un masaj energic cu unguent de coada-calului, pe locurile afectate.
Parul si unghiile
Dupa cura interna cu coada-calului, devin mult mai solide, isi recapata structura si culoarea normala. Se iau 3-4lingurite rase de coada-calului, in cure de 1-2 luni.
Cura de slabire
Este mult mai eficienta daca se face un tratament cu macerat la rece de coada-calului. Studii facute de catre medicul francez Bruneton, in 1995, arata ca administrarea acestei plante amplifica efectul dietelor, prin marirea intensitatii proceselor de eliminare pe cale renala si digestiva.
Se face un tratament de minimum 28 de zile, in care se beau 2-3 cani pe zi, cu putin inainte de masa.